در آنا بخوانید؛
ورود به دوره عدم قطعیت سیاسی کمترین پیامد بحرانی است که این روزها در قالب برگزاری انتخابات زودهنگام گریبانگیر دولت برلین شده- بحرانی که دامنه آن از گرایش به پوپولیسم گرفته تا ایجاد تکانه در بدنه اقتصادی آلمان و درنهایت نوسان قطبنمای راهبردی اتحادیه اروپا متغیر است.
به گزارش خبرگزاری آنا، رأی عدم اعتماد به «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان و انحلال متعاقب پارلمان توسط «فرانک والتر اشتاینمایر» رئیسجمهور این کشور، زمینه را برای انتخابات زودهنگام در ۲۳ فوریه ۲۰۲۵ فراهم کرده است. این انتخابات زودتر از موعد مقرر قبلی در سپتامبر ۲۰۲۵ برگزار خواهد شد. پیامدهای چنین وضعیتی، آغاز پرفرازونشیبی را برای آلمان در سال ۲۰۲۵ روایت میکند.
پیامدهای سیاسی
نخستین اثر این رویداد، رقم زدن دورهای از عدم قطعیت سیاسی در آلمان است. بهاحتمالزیاد، دولت فعلی بهعنوان یک دولت پیشبرد امور با اختیارات محدود باقی خواهد ماند. این امر توانایی وضع سیاستهای جدید یا پرداختن مؤثر به مسائل نوظهور، چه در سطح داخلی و چه در سطح بینالمللی را کاهش میدهد.
رأی عدم اعتماد و انتخابات زودهنگام همچنین نشاندهنده یک بحران بزرگ در اعتماد به دولت و بهتبع آن به نظام سیاسی کشور است. این موضوع میتواند منجر به کاهش مشارکت رأیدهندگان، بیتفاوتی عمومی و افزایش حمایت از احزاب پوپولیست یا افراطی شود.
در این میان، هر طرح قانونی که دولت قبلی در پی آن بود، معلق خواهد ماند. رسیدگی به لوایح مهم ممکن است برای مدتزمانی نامشخصی به تعویق بیفتند و بر سیاستهای اقتصادی و اجتماعی تأثیر بگذارد. بهعلاوه، نقش آلمان بهعنوان یک شریک باثبات و قابلاعتماد در اروپا و جهان، با توجه به قرار داشتن رهبری سیاسی آن در وضعیت متزلزل، تضعیف خواهد شد. این امر میتواند بر نفوذ برلین در حوزه سیاست خارجی، مذاکرات تجاری و همکاریهای بینالمللی تأثیرگذار باشد.
پیامدهای اقتصادی
عدم قطعیت سیاسی بهاحتمالزیاد منجر به افزایش تردید سرمایهگذاران خواهد شد. کسبوکارها ممکن است سرمایهگذاریها را به دلیل غیرقابلپیشبینی بودن وضعیت به تعویق بیندازند که بر رشد اقتصادی تأثیر میگذارد. علاوه بر این، بازارهای مالی ممکن است به بیثباتی سیاسی واکنش منفی نشان دهند و باعث نوسان در بازار سهام و بهطور بالقوه یورو شوند. این امر میتواند منجر به بیثباتی اقتصادی شود. وضعیت موجود همچنین ممکن است توانایی دولت در اجرای برنامههای بودجه را تحتالشعاع قرار دهد و رسیدگی به هرگونه نیاز اقتصادی فوری را دشوار سازد.
قدرتیابی احزاب افراطی و پوپولیست
بحرانهای سیاسی، اغلب فرصتهایی را برای احزابی فراهم میکنند که منتقد ساختار سیاسی موجود هستند. احزاب پوپولیست و افراطی میتوانند از سرخوردگی عمومی بهرهبرداری کنند و احتمالاً حمایت قابلتوجهی را به دست آورند. بحران کنونی میتواند شکاف موجود در سیستم حزبی آلمان را عمیقتر کند و تشکیل ائتلافهای پایدار حاکم را در آینده دشوارتر سازد. حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» (AfD) با کسب رقم ۱۹ درصد در نظرسنجیها، جایگاه خود را تقویت کرده است. شرایط فوق، مصداق این مثل فرنگی است که میگوید «وقتی دو نفر دعوا میکنند، سومی سود میبرد».
پیامدهای مرتبط با اتحادیه اروپا
بیثباتی سیاسی آلمان موقعیت آن را در اتحادیه اروپا تضعیف میکند و بهطور بالقوه منجر به ایجاد خلاء رهبری میشود. این موضوع همچنین میتواند منجر به عدم قطعیت در حوزههای مهم سیاست اتحادیه اروپا مانند اقتصاد، تغییرات آب و هوایی و سیاست خارجی شود.
source