صبح دیروز فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی پیرامون صرافیهای ارز دیجیتال و مدت زمان طولانی بسته ماندن درگاههای پرداخت، گفت: «بانک مرکزی اعلام کرده است درگاههای رمزارز بسته نیست و تنها درگاه خرید توسط بانک مرکزی بسته شده است. تنها موضوعی که وجود دارد این موضوع است و بانک مرکزی به جهت اینکه مسئول بازار است این تصمیم را گرفته است و برای ادامه کار نیز باقی تصمیمات را برای باز شدن دیگر درگاهها میگیرد.»جوابی که شاید به اندازه کل این ماجرا عجیب باشد. در حالی که از روز پنجشنبه ۶ دیماه درگاه پرداختی ۷۸۰۰ صرافیهای ارز دیجیتال بسته است. کسبوکارها برای دریافت مجوز این درگاه بعضا تا دو سال هم منتظر شدهاند. تصمیم ناگهانی بانک مرکزی بدون اعلام قبلی و در سکوت کامل خبری بود. عدم شفافسازی بانک مرکزی به عنوان نهاد تنظیمگر بخشی این حوزه، راه برای گمانهزنیها باز کرد. از همان روز موجی از انتقادات نسبت به شیوه سیاستگذاری بانک مرکزی آغاز شد.
صرافیها موظفاند کلیه عملیات دریافت و پرداخت خود را از طریق حساب مشخص و مورد تائید بانک مرکزی انجام دهند
بانک مرکزی پیش از این صرافیها را به دستکاری و دخالت بازار ارز متهم کرده بود. لیست اتهامات به همینجا ختم نمیشود و پولشویی و مواردی از این دست هم به آن اضافه میشود.
حالا بانک مرکزی در اطلاعیه خود اعلام کرده: «به منظور تضمین شفافیت فعالیتهای ریالی و جلوگیری از هرگونه سوءاستفاده احتمالی، اطلاعات مرتبط با فعالیت تمامی کارگزاران رمزپول از جمله جزئیات فعالیتهای معاملاتی، مشخصات مدیران و تعاملات مالی آنها طبق قانون، دریافت و مورد بررسی قرار میگیرد. بر اساس این ابلاغیه و با هدف امکان نظارت دقیقتر بر سلامت مالی این حوزه، کارگزاران رمزپول ملزم هستند کلیه عملیات دریافت و پرداخت ریالی مرتبط با فعالیت خود را بصورت شفاف و از طریق حساب مشخص و مورد تأیید بانک مرکزی انجام دهند.»
در ادامه این بانک مرکزی آمده است: «همچنین نظر به تمهیدات فراهم شده برای دریافت خدمات پرداخت سکوهای مبادله بصورت مستقیم از شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت و بانکها، سکوهای موصوف از دریافت خدمت پرداخت بصورت باواسطه منع شده اند.»
مهدی فاطمیان رئیس پیشین انجمن فینتک و مدیرعامل زیبال، در واکنش به این پیام نوشت: «آقای فرزین با اسلحهای که دستتون دادن دارید جای اشتباهی را هدف میگیرید و همکارانتان با آمارسازی برای شما در حال نابودی یک صنعت هستند. من جای شما بودم در آمار دقت بیشتری میکردم و تصمیماتی نمیگرفتم که خشک و تر باهم بسوزند. مشکلات ارزی کشور از جای دیگری حل میشود! شما با این اسلحه شوخی شوخی شلیک میکنید و ما جدی جدی میمیریم»
مهدی شریعتمدار، مدیرعامل جیبیت هم نوشت: «جیبیت فرزند ما بود، با هفت سال تلاش شبانه روزی، متمرکز بر سرویسدهی به سکوهای بزرگ در بازارهای مالی و رمزارز، که سالانه به بیش از ۴۰ میلیون نفر خدمت داد.حالا یک شبه تمام شد، و باید همه چیز را دوباره ساخت.»
گرد و خاک شاپرک/ منع پرداختیارها از همکاری با صرافیها/ تخلف منجر به ابطال مجوز پرداختیار خواهد شد
امروز شاپرک با ارسال نامهای که هنوز منتشر نشده، پرداختیارها را از همکاری با صرافیها منع کرد. گزارشها حاکی از آن است شاپرک در نامهای محرمانه، این دستور را ابلاغ کرده است. نامهای که انتشار آن برای هر پرداختیاری احتمالا از سوی شاپرک بدون واکنش باقی نخواهد ماند حاوی اطلاعاتی است که احتمالا ضربهای مهلک به جان صرافیهای ارز دیجیتال باشد.
در این میان جزئیات بیشتری از این نامه کوتاه به دست تجارتنیوز رسیده است. محتوای این نامه از این قرار است که شرکتهای پرداختیار را از هرگونه همکاری در فعالیت کسبوکارهای رمزارزی و خرید و فروش طلا منع میکند. در ادامه هم ذکر شده است که عدم رعایت دستورالعمل مذکور و تخلف از آن، به ابطال مجوز فعالیت شرکت میانجامد.
گفته میشود که در این نامه ذکر شده که پرداختیارها همچنین حق ورود به معاملات طلا را ندارند و نمیتوانند خدمات خود را به کسبوکارهای این حوزه ارائه دهند.
تحرکات بانک مرکزی در چند هفته اخیر، کل شبکه حاضر در اکوسیستم فینتک را تحت تاثیر قرار داده است. گمانهزنیها حاکی از آن است که بانک مرکزی در تلاش است تا فعالیت صرافیهای رمزارز را که در نامه خود «کارگزاریهای رمزپول» خطاب میکند، به سمت استفاده از شرکتهای PSP یا سرویسهای بانکی بکشاند.
source