ممنوعالخروجی اتفاقی است که ممکن است برای هر شخصی رخ دهد؛ اما اگر زودتر متوجه آن شوید میتوانید با اقداماتی ساده، آن را رفع کرده و سفر خوبی داشته باشید. در واقع چیزی بدتر از این نیست که در فرودگاه متوجه شوید اجازه ندارید از کشور خارج شوید چرا که چک شما برگشتخورده و شما اطلاعی نداشتید؛ حتی گاهی افراد مشهور بنا به دلایلی ممنوعالخروج میشوند و درصورتیکه اقدامی برای آن انجام نداده باشند، نمیتوانند از کشور خارج شوند.
درصورتیکه در فرودگاه متوجه ممنوعالخروجی خود شوید، تمام هزینههایی که برای رزرو بلیط هواپیما و هتل انجام داده بودید سوخت میشود و این اصلاً اتفاق خوبی نیست. در ادامه به بررسی دلایلی که باعث عدم اجازه خروج شما از کشور میشود و نحوه استعلام ممنوعالخروجی خواهیم پرداخت.
دلایل ممنوعالخروج شدن
در ادامه به چند مورد از مهمترین دلایل ممنوعیت خروج از کشور میپردازیم. در صورت رسیدگی به حکم در 20 روز ابتدایی ممنوعالخروج شدن، با پر کردن فرم اعتراض احتمال لغو ممنوعیت وجود دارد.
نپرداختن مهریه
اگر از همسر خود جدا شده باشید؛ اما مهریهاش به طور کامل پرداخت نشده باشد، تا زمان تسویه اجازه خروج از کشور نخواهید داشت؛ مگر این که حکم اعسار بگیرید و مهریه او قسطبندی شود.
بدهکاری بانکی
اگر مبلغی را از بانک بهعنوان وام دریافت کرده و اقساط خود را به طور مرتب و کامل تسویه نکنید، حکم ممنوعیت خروج از کشور برایتان صادر شده و پس از پرداخت کامل اجازهی خروج خواهید داشت.
برگشت خوردن چک
افرادی که چک برگشتی دارند هم تا زمانی که دادگاه به این مورد رسیدگی نکرده و حکم جلب داشته باشند، اجازه خروج از کشور را ندارند؛ در نتیجه باید اقدامات لازم را ازطریق حاضرشدن در دادگاه انجام دهند تا حکم لغو ممنوعالخروجی را دریافت کنند.
بدهکاری و فرار مالیاتی
افرادی که کسبوکار دارند و از آن پول به دست میآورند (ورشکست نشدهاند) ملزم به پرداخت مالیات هستند و در صورت عدم پرداخت مالیات، یا انجام کارهایی که اثبات شود نوعی فرار مالیاتی بوده، ممنوعالخروج میشوند. این مقدار برای اشخاص حقیقی معمولی مبلغ 10 میلیون تومان، اشخاص حقیقی تولیدی 200 میلیون تومان، اشخاص حقوقی تولیدی 500 میلیون تومان و یا 20 درصد از سرمایه اصلی است.
درصورتیکه مبلغ مالیات زیاد باشد امکان قسطبندی شدن و رفع ممنوعیت خروج وجود دارد.
محکومیت از نوع کیفری
افراد مشهور و سرشناس که مرتکب به خطر انداختن آرامش روانی جامعه یا جرمی شوند، یا در برخی موارد خروج فرد برخلاف صلاح کشور است، محکومیت کیفری دریافت کرده و ممنوعالخروج میشوند. البته تشخیص این موضوع برعهده مقامات قضایی است.
فرار از سربازی
اگر فردی خدمت سربازی نرفته و بدون دلیل موجه (مثلاً ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر) غیبت داشته باشد، اجازه خروج از کشور را نخواهد داشت. اگر خدمت سربازی خود را نیمه رها کنید و کارت خدمت نداشته باشید هم واجد شرایط ممنوعالخروجی هستید.
سوء شهرت در کشورهای خارجی
درصورتیکه ثابت شود فردی خارج از کشور مرتکب تکدیگری و کلاهبرداری شده، پس از ورود به کشور دیگر اجازه خروج نخواهد داشت.
زنان متاهل/فرزندان زیر سن قانونی
این افراد هم طبق قانون و به طور پیشفرض اجازه خروج از کشور بدون اجازه سرپرست یا قیم را ندارند. زنان متأهل با اجازهی همسر و فرزندان زیر 18 سال با اجازه پدر میتوانند حکم خروج از کشور خود را دریافت کنند. این ممنوعیت از نوع قضایی است.
نحوه استعلام ممنوعالخروجی اینترنتی
روشهای متعددی برای اطلاع از ممنوعیت خروج از کشور وجود دارد. بهترین زمان برای استعلام ممنوعالخروجی قبل از رزرو بلیط هواپیما خارجی است که اگر ممنوعیت خروج داشته باشید ابتدا آن را رفع و سپس اقدام به رزرو بلیط کنید تا در فرودگاه و هنگام چککردن پاسپورت و زدن مهر خروج از کشور، با مشکل جدی مواجه نشوید. اگر بهدرستی از علتهای ممنوعالخروجی مطلع نباشید یا پیش از سفر اقدام به رفع ممنوعالخروجی نکرده باشید، ممکن است ناخواسته باعث لغو سفر خود شوید.
استعلام ممنوعالخروجی از سایت ثنا
سایت ثنا مربوط به ممنوعالخروجیهای قضایی و کیفری است. درصورتیکه حکم خود را بهصورت کتبی دریافت کردهاید با مراجعه به این سایت، با استفاده از کد ملی و شماره شناسنامه میتوانید اقدامات لازم درمورد رفع آن را انجام دهید.
استعلام ممنوعالخروجی از سایت اسناد کشور
در این سایت به آدرس my.ssaa.ir با استفاده از کد ملی و شماره شناسنامه امکان بررسی موارد ممنوعیت وجود دارد. البته پیگیری موارد کیفری و قضایی تنها از سایت ثنا امکانپذیر است.
استعلام ممنوعالخروجی از سایت میخک
ایرانیان مقیم خارج از کشور برای استعلام از ممنوعالخروج بودن خود و مسائل قضایی، میتوانند از محل سکونت خود با استفاده از سایت میخک به آدرس mikhak.mfa.gov.ir از بخش پرسمان تردد، از ممنوعیت خود اطلاع پیدا کرده و اقدامات لازم برای رفع ممنوعیت را انجام دهند.
استعلام ممنوعالخروجی از اپلیکیشن پلیس من
این اپلیکیشن استعلام ممنوعالخروجی به همراه علت آن را نشان میدهد. اگر نمیدانید به چه علتی ممنوعالخروج شده و از کجا باید پیگیریهای لازم را انجام دهید کافی است از این اپلیکیشن اقدامات لازم را انجام دهید.
استعلام ممنوعالخروجی از اپلیکیشن تاپ
تاپ مانند اپلیکیشن پلیس من زیر نظر اداره ناجا فعالیت میکند که باعث شده اطلاعات کافی و لازم را درمورد ممنوعیت خروج از کشور دریافت کرده و به شما اعلام کند. با استفاده از این اپلیکیشن امکان استعلام ممنوعالخروجی با کد ملی امکانپذیر است.
استعلام ممنوعالخروجی در فرودگاه امام
گاهی افراد در فرودگاه متوجه ممنوعالخروجی خود میشوند؛ در فرودگاه امام به سه روش امکان استعلام وجود دارد:
- مراجعه به پلیس گذرنامه و ارائه اطلاعات لازم
- مراجعه به دستگاههای خودپرداز برای استعلام ممنوعالخروجی
- مراجعه به کارمند کنترل گذرنامه در لحظهای که مهر خروج بر پاسپورت شما زده میشود
پیشنهاد ما این است پیش از برنامهریزی برای سفر، از قوانین ممنوعالخروجی و رفع آن اطلاع پیدا کنید.
مراجعه به اداره گذرنامه
از روشهای حضوری بررسی ممنوعالخروجی مراجعه به اداره گذرنامه است که به طور دقیق اطلاعات لازم درمورد ممنوعیت خروج از کشور را به شما ارائه میکنند.
درحالحاضراستعلام ممنوعالخروجی بهصورت حضوری ممکن است.
اگر ممنوعالخروج شدیم چه کنیم؟
ممنوعیتهایی که بهخاطر بدهی بانکی انجام میشوند تا 6 ماه اعتبار دارند و برای تمدید مجدد آن نیاز بهحکم قضایی است؛ درصورتیکه حکم دریافت نشود ممنوعیت خروج لغو میشود. برای سایر شرایط ممنوعالخروجی با کمک یک وکیل ماهر و مراجعه به دادگاه و اعتراض بهحکم میتوانید لغو ممنوعیت را انجام دهید. شرایطی وجود دارد که باعث لغو ممنوعیت خروج از کشور میشود.
در صورت پرداخت بدهیهای بانکی، بدهی مالیاتی و رفع مشکلات پیشآمده یا قسطبندی بدهیها ممنوعیت شما قابللغو شدن است.
لغو ممنوعالخروجی در شرایط خاص
هر شخص یکبار در سال برای حج تمتع و درمان اجازهی خروج از کشور را دارد، حتی اگر ممنوعالخروج بهخاطر مشکلات مالیاتی باشد هم رفع ممنوعیت انجام میشود. افرادی که بتوانند ثابت کنند در صورت خروج از کشور، با انجام فعالیتهای تجاری میتوانند سرمایهای به دست آورده و بدهیهای خود را تسویه کنند نیز میتوانند یکبار از کشور خارج شوند.
اطلاعات مورد نیاز برای استعلام ممنوعالخروجی
برای استعلام ممنوعیت خروج از کشور به کد ملی، شماره شناسنامه، نام پدر و تاریخ تولد شما نیاز است. سامانههای مختلف ممکن است اطلاعات جانبی نیاز داشته باشند.
مدت زمان ممنوعالخروجی چقدر است؟
بهطورکلی هر فرد تا 6 ماه ممنوعالخروج است و پس از آن در صورت عدم پیگیری سازمانی که باعث ممنوعالخروجی شخص شده، حکم ممنوعیت لغو میشود. بهتر است برای جلوگیری از تمدید مجدد ممنوعیت، اقدامات لازم درمورد رفع آن را انجام دهید.
source