Wp Header Logo 393.png

در جلسه علنی روز دوشنبه مورخ ۱۵ بهمن‌ماه ۱۴۰۳، گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی در مورد طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه تجارت در دستور کار قرار گرفت و نمایندگان با ۱۸۹رأی موافق، ۸ رأی مخالف، ۴ رأی ممتنع از ۲۱۳ نماینده حاضر در صحن مجلس با این طرح موافقت کردند. پیش از رأی‌گیری علی آذری، سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی دراین‌باره گفت: بیش از ۱۰۰ سال سابقه قانون‌گذاری در کشور وجود دارد. 
اما خروجی قوانین کهنه برای کارآفرینان و تاجران کشور مشکلاتی ایجاد کرده است و ورود به این حوزه و تنقیح قوانین از مطالبات مردم است. 
وی خاطرنشان کرد: تنقیح این قوانین سبب خواهد شد مشکلات کشور در انباشت قوانین در حوزه تجارت رفع شود.
گفتنی ا‌ست که تنقیح قوانین به معنای جمع‌آوری قوانین و مقررات به شکل موضوعی و تفکیک موارد ناسخ و منسوخ و درنهایت ارائه یک نسخه موضوعی قوانین و مقررات معتبر و مجری است. به‌بیان‌دیگر مجموعه اقدامات و فرآیند مشتمل بر جمع‌آوری، طبقه‌بندی و پالایش قوانین تنقیح نامیده می‌شود. در این خصوص کارشناسان و فعالان حوزه اقتصادی نیز می‌گویند که در دنیای امروز، قوانین شفاف، کارآمد و منسجم یکی از الزامات اساسی برای رشد اقتصادی و توسعه پایدار محسوب می‌شوند و تعدد، پیچیدگی و بعضاً تناقض در قوانین و مقررات، به یکی از موانع اصلی بر سر راه تجارت، سرمایه‌گذاری و تولید تبدیل می‌گردد. در چنین شرایطی، تنقیح قوانین به معنای یعنی پالایش، یکپارچه‌سازی و حذف قوانین زائد و متناقض، می‌تواند مسیر را برای بهبود فضای کسب‌وکار، کاهش بوروکراسی اداری و افزایش کارایی نظام حقوقی هموار کند. شایان‌ذکر است تا بگوییم که یکی از حوزه‌هایی که بیشترین تأثیر را از تنقیح قوانین می‌پذیرد، بخش تجارت و تولید است. قوانین پراکنده و غیرشفاف در این حوزه، موجب سردرگمی فعالان اقتصادی، افزایش هزینه‌های معاملاتی و کاهش سرعت رشد کسب‌وکارها شده است اما با بازنگری و اصلاح قوانین تجاری و اقتصادی، می‌توان به تسهیل فرآیندهای اداری، کاهش موانع غیرضروری و ایجاد یک محیط شفاف و رقابتی برای تولیدکنندگان و بازرگانان دست یافت. در حقیقت امروز اصلاح و تنقیح قوانین، نه‌تنها باعث کاهش فضای غیرشفاف و ایجاد شفافیت در تعاملات اقتصادی می‌شود، بلکه زمینه را برای افزایش سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی فراهم می‌کند. در تشریح بیش‌تر این موضوع ضرورت دارد تا عنوان بداریم که اگر قوانین ساده، روشن و قابل پیش‌بینی باشند، فعالان اقتصادی می‌توانند با اطمینان بیشتری تصمیم‌گیری کرده و ریسک‌های قانونی و اجرایی خود را کاهش دهند. بنابراین ترغیب و تشویق به حضور بیش‌تر و افزایش سرمایه‌گذاری خواهند شد و این امر درنهایت منجر به رشد تولید، افزایش صادرات، جذب سرمایه و تقویت رقابت‌پذیری اقتصاد کشور خواهد گشت. در این گزارش، به بررسی موافقت مجلس با تنقیح قوانین در حوزه تجارت و اثرات تنقیح قوانین به‌ویژه در حوزه تجارت و تولید می‌پردازیم و در پاسخ به اینکه چگونه یک چارچوب قانونی منسجم و کارآمد می‌تواند به توسعه اقتصادی کمک کند به گفت‌وگو با حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی، عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی و حجت‌الاسلام سیدجوا‌د حسینی‌کیا، نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی پرداخته‌ایم که در ادامه گزارش آن‌را می‌خوانید. 

حجت‌الاسلام سیدجوا‌د حسینی‌کیا، نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس:
تنقیح قوانین فضای شفاف اقتصادی و رشد سرمایه‌گذاری را رقم خواهد زد

حجت‌الاسلام سیدجوا‌د حسینی‌کیا، نماینده مردم کرمانشاه و نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار «رسالت» پیرامون موافقت مجلس با تنقیح قوانین در حوزه تجارت ضمن بیان اینکه تحقق این مهم موجب ایجاد فضای شفاف و تسهیل‌گر خواهد شد، اظهار کرد: هرچه قوانین موجود کاهش یابد و به‌صورت شفاف‌تر باشد، قابلیت عملیاتی‌شدن بیش‌تری خواهد داشت و بستر تسهیل‌گری در حوزه صادرات نیز فراهم خواهد کرد. 
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس دوازدهم با اشاره به‌ضرورت رونق مقاصد صادراتی و تقویت تولید افزود: دراین‌باره مطلوب است تا همچنین عنوان بداریم که امروزه توسعه کشور مبتنی بر تولید است و تولید مبتنی بر بازار و فروش می‌باشد. به‌بیان‌دیگر استمرار تقویت تولید نیازمند آن است که مقاصد صادراتی در بازارهای جهانی را تقویت کنیم و توسعه دهیم. 
نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی حمایت از تولید و افزایش سرمایه‌گذاری را دو مؤلفه مهم اقتصادی و دارای ارتباط متقابل با یک‌دیگر شمرد و دراین‌باره همچنین تصریح کرد: بدیهی‌ است که در این زمینه قوانین نقش کلیدی دارند و هرچه بتوانیم قوانین خود را به سمت‌وسوی حمایت از تولید هدایت کنیم، به همان میزان سرمایه‌گذاری رونق پیدا خواهد کرد. 
حجت‌الاسلام حسینی‌کیا با تأکید برافزایش حضور سرمایه‌گذاران و فراهم‌سازی بستری تسهیل‌گر خاطرنشان کرد: مادامی‌که سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان متوجه شوند که قوانین درصدد حمایت و قانون‌گذار نیز حامی اوست، ترغیب و تشویق به حضور، سرمایه‌گذاری و تولید خواهد شد. 
او با اشاره به اثرات تنقیح قوانین در تکمیل زنجیره‌ها و رونق تولید متذکر شد: مادامی‌که قانون ظرفیت تکمیل زنجیره‌ها را فراهم آورد، بستر حضور در مجامع بین‌المللی بیش‌‌ازپیش تقویت خواهد شد و براین اساس می‌توان عنوان داشت که تنقیح قوانین به‌منظور جلوگیری از انباشت قوانین و ایجاد فضای شفاف و تسهیل‌گر برای تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی گامی کلیدی است. درحقیقت امروز اگر قوانین خود را منقح کنیم و به سمت حمایت و تقویت تولید پیش برویم، شاهد توسعه اقتصادی خواهیم بود. 
وی در پایان این گفت‌وگو با اشاره به اثرات تنقیح قوانین همچنین ادامه داد: مادامی‌که انباشت قوانین کاهش یابد و توسعه اقتصادی رقم بخورد، آثار آن در سفره‌های مردم و حل مشکلات معیشتی مبرهن خواهد گشت. 

حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی، عضو هیئت‌رئیسه مجلس:
انباشت قوانین به دیواری بلند در مسیر تجارت تبدیل گشته است 

حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی، نماینده مردم تهران، عضو کمیسیون صنایع و معادن و عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار «رسالت» با اشاره به موافقت مجلس با تنقیح قوانین در حوزه تجارت به تشریح اثرات این روند در کاهش انباشت قوانین و تسهیل‌گری برای تجار پرداخت و اظهار کرد: متأسفانه انباشت قوانین موجب سردرگمی مسئولان شده است و در این راستا ضرورت دارد تا درمسیر کاهش انباشت قوانین و تنقیح‌شان حرکت کنیم.
عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به انباشت قوانین و ایجاد موانع‌شان برای فعالان اقتصادی کشور همچنین افزود: انباشت قوانین فضای موجود فعالیت و تجارت را برای فعالان اقتصادی دشوار کرده است. در حقیقت می‌توان عنوان داشت که حجم بسیاری از قوانین انباشت شده و این انباشت امروز به دیواری بلند در مسیر تجارت تبدیل گشته است. 
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تناقض برخی قوانین و نیازمندی‌شان به اصلاح و ایجاد تغییرات همچنین افزود: متأسفانه بسیاری از قوانین موجود متناقض می‌باشند و بسیاری‌شان قابلیت تغییر و تفسیر دارند. در این راستا تغییر یا به‌نوعی ‌به‌روزرسانی‌شان ضروری است و تنقیح‌شان اهمیت فراوانی دارد. 
حجت‌الاسلام سلیمی با اشاره به‌ضرورت کاهش انباشت قوانین تصریح کرد: متأسفانه برخی قوانین درزمان حال کارکرد مطلوب و موردنیاز را ندارند و به نظرمی‌رسد بر همین اساس تنقیح‌شان بتواند بستر تسهیل‌گری هرچه‌تما‌م‌تر برای فعالان اقتصادی فراهم سازد. 
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در پایان این گفت‌وگو با پرهیز از ایجاد قوانین متعدد همچنین خاطرنشان کرد: کسب نتیجه صحیح از فرآیند تنقیح قوانین درگرو آن است که در مسیر از صدور قوانین آنی و متعدد جلوگیری کنیم. بنابراین در این مسیر باید بکوشیم تا از صدور قوانین متعدد و غیرضروری جلوگیری شود. 

نوشته تنقیح قوانین مقدمه تسهیل تجارت اولین بار در روزنامه رسالت. پدیدار شد.

source

shakotardid.ir

توسط shakotardid.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *