سریال پایتخت ۷، در قسمت ۲۲ به مسیر خودش پایان داد تا یک استراحتی داشته باشد، قرار نبود این قسمت نقطهی پایانی سریال باشد ولی با این حال قسمت ۲۲ خانهی آخر، برای پایتخت ۷ بود. باتوجه به پایان رسیدن پایتخت ۷ قرار است در این مقاله از مجله بازار یک بررسی جامع از این سریال خانوادگی داشته باشیم، اگر شما نیز مثل من یکی از طرفداران پایتخت هستید، تا انتهای مقاله نقد و بررسی سریال پایتخت ۷ همراه مجله بازار باشید، چون قرار است، نکات جالبی از این سریال را بررسی کنیم.
به نظرم بهتر است، اول از این شروع کنیم که پایتخت از کجا میآید و چرا تبدیل به پایتخت شد. این اثر در ابتدا قرار بود با یک تیم دیگر ساخته شود ولی نه به عنوان سریال، پایتخت در ابتدا قرار بود یک ساخته سینمایی باشد ولی در نهایت با توجه به مسائل مختلف، تبدیل به یک اثر بلند شد. قضیه از این قرار است: قبل از پیش تولید سریال پایتخت، تورج اصلانی نویسنده و تهیهکننده سینما در رابطه با پایتخت با محسن تنابنده صحبت میکند و داستانی را که نوشته است، برای او شرح میدهد؛ محسن تنابنده از این داستان استقبال میکند و آن را برای سیروس مقدم توضیح میدهد، سیروس مقدم نیز از این داستان خوشش میآید و تصمیم میگیرد به همراه محسن تنابنده این سناریو را تبدیل به یک سریال کنند، نه یک فیلم سینمایی، محسن تنابنده این اتفاق را برای تورج اصلانی تعریف میکند و او را راضی به فروش داستان پایتخت میکند، درواقع ایدهی اصلی سریال پایتخت از اینجا میآید.
پیرو بحث بالا باید از هر سه عزیز بابت پایتخت تشکر کرد، چرا که یک اثر کاملا خانوادگی را با موضوعاتی مختلف خلق کردهاند که خانوادهها را دور هم جمع میکند. به زمان حال برگردیم و به سراغ آخرین سیزن ساخته شدهی پایتخت برویم، سریال پایتخت ۷ نیز مثل مابقی پایتختها ماجرایی تازه از خانواده معمولی را به نمایش میگذارد، باتوجه به آمارهایی که از صدا و سیما و فضای مجازی منتشر شده است، پایتخت ۷ با استقبال ویژهای از سوی مخاطبان روبهرو شده است. پس در مرحلهی نخست، پایتخت به آنچه که میبایست بدست آورد، رسیده است. این موفقیت بستگی به عوامل مختلفی دارد که مهمترین آن، همبستگی و پایداری تیم پایتخت است، این کنار هم بودن بازیگران سریال پایتخت در تمامی شرایط، باعث شده تا این لحظه ۷ فصل از سریال پایتخت را تماشا کنیم که هرکدام به یک نوعی برای خودش جذابیت دارد.
شروع ضعیف و پایانی نامعلوم در پایتخت ۷
اولین مبحثی که در رابطه با پایتخت ۷ قرار است راجعبه او صحبت کنیم، بخش داستان سریال است، پیش از اینکه یک راست به سراغ بالا و پایینهای داستان پایتخت ۷ برویم، برایتان یک مثال کوچک خواهم زد تا با دید بازتری متوجه منظورم شوید. اگر خاطرتان باشد، در دوران راهنمایی در زنگ انشا، دبیر وقتی میخواست، برای اولین بار طریقه نوشتن انشا را توضیح دهد؛ اولین چیزی که با دانشآموزان به اشتراک میگذاشت، تقسیمبندی انشا به مقدمه، بدنه و پایان آن بود. ما هم برای درک بهتر به همین تقسیمها نیاز داریم، اگر داستان سریال پایتخت را یک انشا در نظر داشته باشیم، به سه بخش مقدمه، بدنه و پایان تقسیم خواهد شد؛ اولین بخشی که قرار است در ادامه نقد پایتخت ۷ بررسی کنیم، مقدمه داستان است.
سریال پایتخت ۷ در ابتدا شروع چشمگیری نداشت و آنطور که میبایست، مانند پایتختهای قبلی نبود؛ پایتخت ۷ تا چندین قسمت ابتدایی اصلا مثل سابق عمل نکرد. نه داستان آنچنان گیرا بود و نه بازیگران، آن بازیگران قبلی بودند، در رابطه با ایفای نقش هنرمندان سریال پایتخت جلوتر صحبت خواهیم کرد، موضوع الان ما شروع داستان سریال است. اگر بخواهیم منطقی به قضیه نگاه کنیم، روند داستان از جایی روی ریتم خواهد افتاد که بهتاش وارد میشود، یعنی تا قبل از ورود شخصیت بهتاش، داستان سریال پایتخت ۷ هنوز آن طور که باید، جذاب و مهیج باشد نیست. به سراغ نقطهی قوت داستان پایتخت ۷ در بدنهی سریال برویم، پایتخت ۷ در بدنه کاملا آن پایتخت قبلی است و بهطور مداوم میتواند از بیننده خنده بگیرد و او را به دنبال خودش بکشاند.
پایتخت ۷، اوجگیری خودش را مدیون ورود یکی از شخصیتهای اصلی خودش، یعنی بهتاش فریبا است. فهمیدن بهتاش دربارهی ماجرای شهاب سنگ و چیدن سفر تاجیکستان از کارهای اساسی است که او در آنها سهم بزرگی ایفا کرده است. چرا؟ چون کل محوریت سریال روی این دو موضوع میچرخد، تا قبل از ورود بهتاش کسی نیست که این دو ماجرا را رهبری کند، به همین خاطر آنقدری جذب کننده نبود؛ پس از ورود بهتاش دیگر شاهد چنین چیزی نیستیم و داستان روی ریتم کاملا روان در حال رسیدن به مقصدش است. در رابطه با پایانبندی پایتخت ۷ نیز باید بگویم: داستان سر و سامان نگرفته به اتمام رسید و تکلیف خیلی از مسائل مشخص نشد، اصلا معلوم نشد سفر خانواده معمولی به تاجیکستان بعد از این موضوع ادامه دارد یا نه؟ پایان سریال خیلی ساده با یک عکس خانوادگی بسته شد و تکلیف خیلی از چیزها اصلا مشخص نگردید.
شوخیها و درسهای سریال پایتخت ۷
پایتخت از نظر شوخی و کمدی یک نسخه بیتکرار در سینما ایران است، حال چرا اینطور میگویم؟ در ادامه متوجه خواهید شد. اگر در سریال خورد شده باشید، این موضوع را متوجه خواهید شد که هیچ یک از تیکه کلامهای شخصیتهای سریال تکراری نیست و در هر فصل دچار تغییر شده است. برای نمونه شخصیت نقی را در نظر بگیرید، نمونهای از تیکه کلامهایی که نقی در پایتختهای قبلی داشت به این ترتیب هستند: (جان حاجی فدات بشه، دروغ میگی، مجلسی آدم و…) در پایتخت ۷ هیچکدام از اینها را نمیشنیدید، تیکه کلامهای نقی شده بودند (خوش گلدین و بشییی)، اگر بخواهم یک مورد دیگر برایتان مثال بزنم: شخصیت بهتاش را در نظر داشته باشید، تیکه کلامهای او در پایتختهای قبلی بیشتر (ای خدا، پتر چک ایران، بلاکی و…) بودند، بهتاش نیز مثل نقی دیگر از این تیکه کلامها استفاده نمیکرد و تیکه کلامهای او به (بشییی، مره نشه اینجوری بیمه من یلی بیمه من گنگستر بیمه) تغییر کرده بودند.
این موضوع فقط برای این دو شخصیت صدق نمیکند و برای مابقی کاراکترهای سریال نیز به همین شکل است، مقصود حرف من از بیان این موضوعات، تکراری نبودن دیالوگها و تیکه کلامهای بازیگران است. در رابطه با بخش کمدی داستان پایتخت ۷، بازیگران به خوبی توانایی این را دارند که از بیننده خنده بگیرند چون هر یک از بازیگران حاضر در سریال پایتخت در زمینهی کمدی برای خودشان یک ستاره در سینما ایران هستند. یکی دیگر از موضوعات خیلی مهمی که در پایتختها و پایتخت ۷ خیلی به چشم میآید، نمایش بنیان خانواده و اتفاقاتی است که پیرامون آن رخ میدهد، پایتخت از نخستین فصل خود، همبستگی خانواده را در شرایط مختلف به نمایش میگذارد، در پایتخت ۷ این موضوع را در سه قسمت پایانی بیشتر خواهید دید.
اوج درک این ماجرا برای شما از دعوا بهتاش و نقی شروع خواهد شد، درست در جایی که بهتاش درحال تخریب و سرکوب نقی است، هما به حمایت از همسرش بلند میشود و فداکاریهای او را شرح میدهد و در نهایت این ماجرا با سیلی فهیمه به پایان میرسد. جای دیگری که این همبستگی به اوج خودش میرسد، سکانسی است که خرس به کمپر ارسطو حمله میکند، تمام خانواده به دنبال این هستند که خرس را فراری دهند و از جانشان مایع میگذارند، حتی بهتاش که با خانوادهاش دعوا کرده بود، فداکارانه پای آنها میایستد. آخرین نمونه از این نوع ماجراها نیز مربوط به قسمت آخر میشود که ماجرای شهاب سنگ لو میرود، در آن قسمت نقی و هما میفهمند که چگونه از خانوادهشان رو دست خوردهاند ولی با این حال چون یک خانواده هستند، کوتاه میآیند و در کنار هم میمانند.
بازیگران سریال پایتخت ۷
در رابطه با بازیگران سریال، بعد از پخش، صحبتهای مختلفی در این باب صورت گرفت، تعدادی از آن صحبت درست و بهجا بودند، این موضوع مربوط به قسمتهای ابتدایی سریال میشود. حال اگر بخواهیم در رابطه با تمامی قسمتها صحبت کنیم، قضیه فرق خواهد کرد. در ابتدا احمد مهرانفر در نقش ارسطو، بیشتر از اینکه ارسطو عامل باشد، قنبر خجالت نکش بود؛ این موضوع به قدری واضح و نماین بود که در تمام فضای مجازی وایرال شد، در نهایت هرچه داستان پیش رفت از این موضوع کاسته شد و به ترتیب، همان ارسطویی را دیدم که پیشتر در پایتختهای قبلی مشاهده کرده بودیم. نقش بعدی که دربارهی آن هم در فضای مجازی صحبت زیادی شد، نقی معمولی است. نقی همان نقی بود اما لهجه آن لهجهی پیشین نبود، این یکی از ضعفهای شخصیت نقی در پایتخت ۷ است که به مراتب از آن کاسته شد و به حالت قبلی بازگشت.
دیگر نقشهای سریال آنچنان ضعفی نداشتند و اگر ضعفی نیز بود، با پیشرفت سریال تمامی آنها برطرف شد، شاید علت اصلی این موضوع دوری چند ساله از این فضا باشد که چنین اتفاقاتی رخ داد. یکی دیگر از موضوعاتی که در بخش بازیگران سریال پایتخت ۷ خیلی راجعبه او صحبت شد، تغییر بازیگران شخصیتهای بهروز و سارا و نیکا است. بازیگرانی که برای نقشهای سارا و نیکا انتخاب شدند، نسبت به بازیگران قبلی واقعا بهتر بودند و مخاطب میتوانست با همان حضور کوتاه آنها ارتباط بگیرد، در صورتی که در پایتختهای قبلی اینچنین نبود. در رابطه با تغییر بازیگر شخصیت بهروز نیز گفتنی است، یک تغییر بیجا بود، مخاطب با بازیگر قبلی این نقش ارتباط خوبی برقرار کرده بود و اصلا نیازی به جایگزینی نبود، شاید اگر بازیگر قبلی در سریال حضور داشت، این نقش خیلی دلنشینتر از این میشد.
جمعبندی این مقاله را این طور به پایان برسانیم که پایتخت ۷ توانست مخاطبان را برای لحظاتی با صدا و سیما آشتی دهد. بازگشت پایتخت به خانهها در ساعت پخش، باعث کاهش مصرف اینترنت در ایران شد. تمامی این مسائل نشان از این میدهد که مخاطبان از سریال با تمامی کاستیها راضی بودند و به با دوامترین ساختهی ایرانی پشت نکردند. پایتخت یک سریالی است که داستان یک خانواده معمولی را در دل جامعهی ایران را نشان میدهد، به همین خاطر مخاطبان آن را درک میکنند، چون این وقایع را به خوبی احساس کردهاند. مقاله نقد و بررسی پایتخت ۷ را با این خبر برای طرفداران این سریال ایرانی به پایان برسانیم که پایتخت ۷ آخرین پایتخت نیست و قرار است پایتخت ۸ نیز ساخته شود.
source