صندوقهای اهرمی بازیگران جدید بازار؛

محمدحسین علیبخشی کارشناس بازار سرمایه، در گفتوگو با بورس نیوز به تحلیل وضعیت کنونی بازار پرداخت و ضمن اشاره به تأثیرات حادثه تلخ بندر شهید رجایی و ابهام در مذاکرات سیاسی ایران و آمریکا، گفت: نوسانات بازار ناشی از این دو عامل باعث ایجاد تردید در بین سرمایهگذاران شده است و از طرفی رشد اخیر بازار، بیشتر تحت تأثیر امیدواری به مذاکرات بوده که کوچکترین واکنش منفی میتواند موجب مشکلاتی برای بازار شود.
محمدحسین علیبخشی، کارشناس بازار سرمایه، در گفتوگو با بورس نیوز ضمن تسلیت به مردم شریف ایران، بهویژه مردم بندرعباس، به دلیل حادثه تلخ در بندر شهید رجایی، اظهار کرد: ابعاد و دلایل این حادثه هنوز بهطور رسمی مشخص نشده و گمانهزنیهای مختلفی دراینباره در جریان است. این اتفاق ناگوار بازارهای مالی را نیز تحت تأثیر قرار داد و موجب افزایش نوسانات شد.
وی با اشاره به تأثیر این حادثه بر روند قیمتی بازار ارز گفت: شب گذشته تتر به قیمت ۸۴ هزارتومان رسید و امروز دلار نیز معاملات خود را در همین محدوده قیمتی آغاز کرد. در بازار داخلی طلا نیز، صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا معاملات مثبتی را در ابتدای روز تجربه کردند و شروعی قوی داشتند.
علیبخشی در ادامه با اشاره به فضای حاکم بر مذاکرات سیاسی و اثر آن بر بازار، افزود: دور سوم مذاکرات که طی روزهای اخیر پیگیری شده، نتایج متفاوت و بعضاً متناقضی را در فضای رسانهای به دنبال داشته است. درحالیکه انتظار میرفت همزمانی جلسات کارشناسی با نشستهای سیاسی به خروجیهای مثبتی منجر شود، فضای مبهم رسانهای پس از پایان جلسات باعث افزایش احتیاط در بازار شد.
وی تصریح کرد: برخی خبرگزاریها از مثبت بودن روند مذاکرات خبر دادند، درحالیکه برخی دیگر به وجود اختلافات جدی میان طرفین مذاکره اشاره داشتند. این سردرگمی و عدم شفافیت در اخبار منتشرشده، موجب شد روند دلار و طلای داخلی مجدداً صعودی شود و بازارها در فضایی پر از ابهام حرکت کنند.
علیبخشی با اشاره به تأثیر حادثه انفجار بندر شهید رجایی بر بازار سرمایه خاطرنشان کرد: بازار سرمایه نیز از انفجار غمبار روز گذشته و همچنین اخبار مربوط به مذاکرات، تأثیر پذیرفت. بهویژه اینکه برخی منابع خبری مدعی شدهاند که ماده منفجرشده در این حادثه، سوخت جامد موشک بالستیک بوده است؛ ادعایی که تردیدها درباره ماهیت حادثه را افزایش داده و گمانهزنیهایی پیرامون خرابکاری یا سهلانگاری ایجاد کرده است. هرچند ماهیت دقیق این حادثه هنوز مشخص نیست، اما بازار سرمایه در فضای ناشی از نگرانی و ابهام، واکنش منفی نشان داد.
بیشتر بخوانید: سپر تورمی، نقش بورس در مقابله با بحرانهای اقتصادی
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه با اشاره به روند مذاکرات اظهار داشت: در جریان مذاکرات پیشرفتی محسوس مشاهده نشده و طرف آمریکایی تاکنون سکوت اختیار کرده و موضع رسمی اعلام نکرده است. مذاکرات وارد مرحله بررسی جزئیات شده و همانطور که ضربالمثل قدیمی میگوید “شیطان در جزئیات است”، همین ورود به بحثهای ریزتر موجب افزایش تردید در بازار شده است.
علیبخشی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه رشد اخیر بازار سرمایه عمدتاً تحت تأثیر امیدواری به نتایج مذاکرات بوده، طبیعی است که کوچکترین نشانهای از ناکامی در مذاکرات بهویژه از سوی آمریکا، میتواند روند بازار را با مشکل مواجه کند. بسیاری از سرمایهگذارانی که طی رشد اخیر در سود قرارگرفتهاند، با بروز نخستین نشانههای ابهام، بهمنظور جلوگیری از دست رفتن سود خود اقدام به فروش کردهاند.
وی درباره وضعیت معاملات امروز گفت: بازار امروز کار خود را با برتری عرضه و نمادهای منفی آغاز کرد، اما در ادامه شاهد بهبود تدریجی تقاضا و رنج مثبت در کلیت بازار بودیم. در نهایت شاخص کل با افت ۳۴ هزار واحدی به سطح ۳ میلیون و ۱۱۷ هزار واحد رسید. شاخص هموزن نیز با کاهش هزار و ۶۰۰ واحدی در سطح ۹۰۴ هزار واحد ایستاد.
ارزش معاملات خرد بازار امروز از ۲۰ هزار میلیارد تومان فراتر رفت، هرچند خروج سنگین پول حقیقی نیز مشهود بود و حدود ۲ هزار میلیارد تومان نقدینگی حقیقی از بازار خارج شد.
علیبخشی با اشاره به وضعیت گروههای مختلف بازار در معاملات امروز افزود: در بین صنایع، گروههای سیمانی و پالایشی عملکرد بهتری نسبت به سایر گروهها داشتند. سیمانیها به دلیل گزارشهای خوب فروردینماه موردتوجه قرار گرفتند و استقبال از این نمادها افزایش یافت. پالایشگاهیها نیز با وجود شایعاتی در خصوص تغییر نرخ خوراک، همچنان با اقبال نسبی همراه بودند، هرچند تحت تأثیر جو کلی بازار، عرضههایی نیز در این گروه مشاهده شد.
وی ادامه داد: در گروه خودرویی، جریان قوی پول همچنان ادامه دارد. خریداران در نمادهای بزرگ خودرویی به شکل قدرتمندی ظاهر شدند. بهعنوانمثال، صف فروش نماد خودرو چندین بار جمعآوری شد و حتی در مقاطعی مثبت شد، هرچند در پایان معاملات مجدداً به محدوده صف فروش بازگشت.
علیبخشی در خصوص وضعیت بانکیها نیز اظهار کرد: بانکیها امروز نوسانی معامله شدند. فشار فروش در این گروه بالا بود، اما حمایت قوی باعث شد در نهایت به تعادل برسند.
وی درباره وضعیت صندوقهای اهرمی گفت: این صندوقها رفتار متفاوتی را به نمایش گذاشتند. صندوق نارنج اهرم در بیشتر مقاطع صف خرید داشت، هرچند تا نزدیکی صف فروش هم پیش رفت. صندوق بیدار از منفی به نزدیکی صف خرید رسید، اما مجدداً عرضه شد و در نهایت روی صفر تابلو متوقف شد. صندوق اهرم نیز عمدتاً در صف فروش قرار داشت و اگرچه در لحظاتی صف آن جمعآوری شد، اما دوباره به صف فروش بازگشت.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان یادآور شد: سایر گروههای بازار نیز عمدتاً معاملات متعادل تا منفی را به پایان رساندند. همچنین امروز نماد “اخابر” پس از افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها بازگشایی شد و حدود ۶۰ تا ۷۰ تومان کشف قیمت شد.
پایان مطلب
source