فرارو – ۱۷ اردیبهشت (۷ می ۲۰۲۵) ارتقای پکترا (Pectra) در شبکه اتریوم به اجرا درآمد.
به گزارش فرارو؛ ارتقا پکترا یک ارتقا ترکیبی و شامل دو هارد فورک همزمان – فورک اجرایی پراگ (Prague) و ارتقای اجماع «الکترا» (Electra) است و بزرگترین تغییر کد از زمان مرج تا کنون تلقی میشود.
تاریخ اجرا و ماهیت فورک پکترا
ارتقای پکترا در ابتدای اپوک ۳۶۴۰۳۲، ساعت ۱۴:۳۰ به وقت تهران در روز ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ فعال شد و حدود ۱۳ دقیقه بعد، بهطور کامل تثبیت شد.
این ارتقا به عنوان یک هارد فورک شناخته میشود زیرا اجرای همزمان تغییرات در لایه اجرایی و اجماع نیازمند قطع و وصل شبکه است و گرهها باید بهروزرسانی شوند تا با بلاک جدید همگام بمانند.
صرافیهای بزرگ مانند بایننس و کوینبیس برای پیشگیری از ریسکهای انشعاب زنجیره، موقتاً انتقال و برداشت رمزارز اتریوم ETH را متوقف کردند و پس از اطمینان از تثبیت ارتقا، خدمات را از سر گرفتند.
از نظر حجم معاملات، امروز بیش از ۱۵ میلیارد دلار ETH مبادله شد که نشان میدهد علیرغم توقف موقت برداشت، نقدینگی بازار افت شدید نداشته.
جزئیات هارد فورک پکترا
ارتقای پکترا، شانزدهمین بهروزرسانی بزرگ شبکه اتریوم است که در آن ۱۱ EIP کلیدی گنجانده شده است و نخستین ارتقا پس از دنکان (Dencun) ماه مارس ۲۰۲۴ محسوب میشود.
ارتقای پکترا (Pectra)، که ترکیبی از دو فورک پراگ (Prague) و الکترا (Electra) است، بهطور همزمان لایههای اجرایی و اجماع شبکه اتریوم را بهبود میبخشد.
در لایه اجرایی فورک پراگ پکترا قابلیتهایی مانند حسابهای هوشمند و بهینهسازی کارمزد تراکنشها، تجربه کاربری را بهبود میبخشد و امکان پرداخت کارمزدها با توکنهایی غیر از ETH را فراهم میکند.
در لایه اجماع فورک الکترا این ارتقا امکانات استیکینگ را توسعه میدهد، از جمله افزایش سقف استیکینگ برای اعتبارسنجها از ۳۲ به ۲۰۴۸ واحد ETH و امکان خروج اعتبارسنجها از طریق لایه اجرایی (EIP-۷۰۰۲)، که موجب انعطافپذیری بیشتر و مدیریت مؤثرتر اعتبارسنجها میشود.
مقیاس و عمق تأثیر هارد فورک پکترا در شبکه اتریوم
اگرچه پکترا از نظر تعداد توکنهای استیکشده یا نقدینگی واردشده یک شوک قیمتی عظیم ایجاد نکرد، اما برای سپردهگذاران نهادی و زیرساختهای اعتبارسنجی، تحول و دستاوردی بزرگ برای شبکه اتریوم محسوب میشود؛ زیرا زین پس هر اعتبارسنج میتواند تا سقف ۲٬۰۴۸ اتریوم را مدیریت کند که هزینههای نگهداری را به شدت کاهش میدهد.
در ادامه به دستاوردهای مهم دیگری که ارتقا پکترا برای شبکه اتریوم به ارمغان میآورد میپردازیم.
۱– افزایش جذابیت اتریوم در چشم سرمایهگذاران نهادی
در گذشته، هر اعتبارسنج فقط میتوانست ۳۲ واحد اتریوم استیک کند. بنابراین اگر نهادی قصد داشت مثلاً ۳۲۰۰ اتریوم استیک کند، باید ۱۰۰ ولیدیتور مستقل راهاندازی و نگهداری میکرد که هزینههای زیرساختی و فنی و منابع انسانی زیادی به همراه داشت و با افزایش تعداد ولیدیتورها، احتمال اشتباه، قطعی، یا جریمه نیز بیشتر میشد. اکنون این ارتقا میتواند برای سرمایهگذاران نهادی جذاب باشد.
۲– افزایش جذابیت اتریوم برای توسعهدهندگان برنامههای غیرمتمرکز
اضافه شدن حسابهای هوشمند سطح پروتکل، امکان توسعه برنامههای مالی غیرمتمرکز پیچیدهتر با تجربه کاربری بهبودیافته را فراهم میکند و میتواند موج جدیدی از توسعهدهندگان و پروژههای غیرمتمرکز را جذب کند.
۳– کاهش چشمگیر کارمزد تراکنشها
بهبود مقیاسپذیری لایه دوم از طریق افزایش تعداد دادههای بلاک، میتواند هزینههای گس را تا ۳۰–۴۰٪ کاهش دهد که این خود محرکی برای جذب کاربران و تراکنشهای بیشتر در شبکه خواهد بود.
اگرچه هنوز برای صحبت در مورد اثرات این هاردفورک بر روی قیمت اتریوم زود است، نشانههای اولیه حاکی از احتمال ایجاد روند صعودی مداوم پس از تثبیت تکنیکال سطوح حمایت است.
آیا پکترا اتریوم را از منجلاب بیرون میکشد؟
شبکه اتریوم همواره با چالشهای مقیاسپذیری و کارمزد گس بالا دست به گریبان است. ارتقا پکترا با افزایش ظرفیت استیک و بهبود جریان داده لایه دوم، گام مهمی در جهت رفع این مشکلات برداشته است.
اضافه شدن حسابهای هوشمند میتواند انقلاب UX را رقم زده و ورود کاربران غیرتکنیکال به امور مالی غیرمتمرکز را تسهیل کند؛ اما این ویژگی نیازمند زمان و توسعه اکوسیستم برای تحقق کامل است.
از سوی دیگر، ارتقای مقیاسپذیری لایه دوم ممکن است فشار کارمزد را کاهش دهد، اما برای دستیابی به سطوح مطلوب باید توسعهدهندگان و پروژههای بیشتری اپلیکیشنهای خود را به این امکانات جدید تطبیق دهند که به زمان نیاز دارد.
در نتیجه، پکترا بیشتر مانند جرقهای روانشناختی و تکنیکی عمل میکند که مسیر رشد بلندمدت اتریوم را هموار میسازد، اما برای خروج کامل شبکه از مشکلات نیازمند اکوسیستم قویتر و جذابیت گستردهتر برای کاربران است.
source