حشمتالله فلاحتپیشه، کارشناس حوزه سیاست خارجی و رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، در رابطه با ادامه مذاکرات ایران و آمریکا در دور چهارم با وجود افزایش تهدیدات و تحریمهایی که از سوی ایالات متحده همواره ادامه داشته است، توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش ایلنا، فلاحتپیشه گفت: به هر حال آمریکاییها به میز مذاکره برمیگشتند. تمامی شرایط کنونی نشاندهنده جدی شدن شرایط مذاکرات است و طرفین تلاش میکنند که تکلیف مذاکرات را مشخص کنند. به طور مشخص، تمامی جریانات مخالف دیپلماسی طبیعتاً به کار افتادهاند و مسائلی که در حال مطرح شدن است، مانند سایت هستهای جدید ایران، همگی با هدف تأثیرگذاری منفی در این رابطه شکل میگیرند. این وضعیت نشان میدهد که مذاکرات به مرحله نهایی نزدیک میشود.
ترامپ یک سازوکار کاملاً آمریکایی برای مذاکرات ایران تعریف کرده است
وی ادامه داد: در سمت دیگر، پیچیدگیهای تازهای به وجود آمده که در گذشته وجود نداشت. در گذشته، آمریکاییها نقش بیشتری برای اسرائیل قائل بودند، اما اکنون میبینیم که دونالد ترامپ یک سازوکار کاملاً آمریکایی برای مذاکرات ایران تعریف کرده است. او در گذشته تا بعد از خروج از برجام، جایگاه ویژهای برای اسرائیل قائل بود و حتی دولت بایدن نیز اسرائیل را در جریان مذاکرات قرار میداد، باراک اوباما هم اسرائیلیها را در جریان قرار میداد اما اکنون شاهد هستیم که ترامپ یک سازوکار بهطور کامل آمریکایی را در پیش گرفته است. دلیل این امر نیز این است که ترامپ ظاهرا به دنبال جنگ نیست و اولویت او شکلگیری مناسبات اقتصادی و سرمایهگذاریهای متقابل جدید است که از شرکتهای خصوصی خود تا منافع کشور آمریکا را شامل میشود.
این استاد روابط بینالملل با بیان اینکه ترامپ نمیخواهد فضای بیشتری به نتانیاهو بدهد، تصریح کرد: باید توجه داشت که نتانیاهو به عنوان آغازگر جنگ شناخته میشود، یعنی به آسانی یک جنگ را آغاز میکند ولی نمیتواند به راحتی آن را پایان دهد. بخشی از پیچیدگیها و تناقضهای گفتاری و رفتاری اخیر آمریکاییها ناشی از این است که طی چند روز آینده، مهمترین اولویت ترامپ انجام یک سفر موفقیتآمیز به جنوب خلیج فارس است. او قصد دارد به عربستان و قطر و امارات سفر کند و سعی میکند قراردادهای اقتصادی مهمی را منعقد کند در این شرایط، موضوع ایران حداقل در حاشیه این هدف مطرح میشود.
فلاحتپیشه با تاکید بر اینکه موضوع اصلی ایران در حال حاضر بحث سیاست خارجی جمهوری اسلامی است، اظهار کرد: من معتقدم که لزومی به بازگشت به گذشته نیست. اما باید واقعیتها را در نظر گرفت. فضای سنگین مذاکراتی که اکنون برای ایران شکل گرفته، به دلیل از دست دادن فرصتهای گذشته است. ایران اکنون تحت فشار است و با وجود تهدید نظامی، مذاکرات را دنبال میکند، این میراثی است که از گذشته برای دولت پزشکیان به جا مانده است.
در چنین شرایطی، طبیعتاً عوامل آشفتهساز تازهای نیز شکل خواهد گرفت. اگر ترامپ وارد بحث موضوع خلیج فارس شود که قبلاً هم از عنوان جعلی برای خلیج فارس استفاده کرده است، ممکن است فضای منفی در ایران شکل بگیرد. در این صورت دو فضا در داخل شکل میگیرد، یک فضای دولتی و رسمی که ادامه مذاکرات در شرایط سخت را پیگیری میکند و یک فضای عمومی که علیه آمریکا شکل خواهد گرفت.
موضوع سایت سمنان بیشتر یک فضای روانی برای اثرگذاری منفی در مذاکرات است
رییس سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس در خصوص شایعات اخیر مبنی بر فعالیتهای هستهای در سایت سمنان و تاثیر آن بر ادامه روند مذاکرات مسقط خاطرنشان کرد: به نظرم ابعاد نظامی احتمالی یا ادعایی از موضوعاتی بود که پرونده آن در سال ۲۰۱۵ بین ایران و آژانس بسته شد و اکنون بیشتر در قالب یک فضای روانی مطرح میشود. ایران هم انپیتی را اجرا میکند و هم بخشی از همکاریهای داوطلبانه را دنبال میکند.
این یک فضای روانی است، مناسبات ایران و آژانس، مناسبات گستردهای است. موارد اختلافی نیز مشخص است و عمدتا به ذخایر اورانیوم و تولیدات صنعتی و زیرساختی هستهای مربوط میشود که فراتر از تعهدات برجامی شکل گرفته است که ایران طبق برجام آن را انجام داده است. این مسائل نیز به طور طبیعی مطرح میشود تا تأثیر منفی در این شرایط داشته باشد.
source