اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور در دولتهای یازدهم و دوازدهم در مراسم بزرگداشت چهارمین سال درگذشت اکبر ترکان گفت: ما باید به درستی بدانیم که در چنین مقطعی در کجای توسعه ملی ایران قرار گرفتهایم. با چه مسائل و مشکلاتی روبرو هستیم. چه کنیم که تورمی که ۴۰ سال متوسط حدود ۲۰ درصد بود شش هفت سال است جهش کرده به ۴۰ درصد، جمع وسیعی از مردم ایران به دامنه فقر کشانده چه کنیم مهار شود؟ چه کنیم که فقر در جامعه ما کاهش پیدا کند؟ چه کنیم که قدرت خرید مردم افزایش پیدا کند؟ وضع معیشت و رفاه مردم متناسب باشان و جایگاه مردم ایران شود. چه کنیم که ناترازیهایی که امروز اقتصاد ایران را از هر طرف مورد تهاجم قرار داده است از بین برود؟
به گزارش جماران، اسحاق جهانگیری، در مراسم بزرگداشت چهارمین سال درگذشت اکبر ترکان، ضمن گرامی داشت یاد او، خاطرنشان کرد: مسئله مهمی که در نظام برنامه ریزی و اجرای کشور و در عرصه سیاست ورزی و فعالیتهای مدنی مغفول مانده، مسئله انباشت تجربه است.
انباشت تجربه یکی از مهمترین سرمایههای یک ملتی است. شناخت نقادانه از رویکردها راهبردها ساز و کارهایی که در گذشته وجود داشته انباشت تجربه مهم است. یعنی اینکه بدانیم در چه شرایط زمانی با چه فهمی چه کار و با چه مقدوراتی چه کارهایی انجام دادیم. سرنوشت آن کارها با آثارشان برای ملت چه بوده است؟ آیا آن کارها استمرار پیدا کرد؟ متوقف شد یا برعکس و برخلاف آن جهتها جهتهای دیگری در پیش گرفته شد.
وی زندگی مهندس ترکان و تجربه توسعه او را یکی از مواردی دانست که شایسته مطالعه جدی و عمیق است و گفت: کاش تمام تجربیات آقای ترکان از زبان خودش ثبت شده بود. خیلی از مدیران کشور در سالهای پایانی و دهه پایانی عمرشان هستند، این سرمایهها باید ثبت و ضبط شوند.
جهانگیری با بیان اینکه ترکان مدیر برخوردار از صلاحیتهای علمی و تحصیلی انگیزهمند و پیگیر شجاع و صریح پاک دست و توسعه گرا کار آزموده در سطوح و عرصههای مختلف مدیریتی در عین حال پایبند به حوزه حرفهای بود، ادامه داد: این سوال روبه روی ما هست که تجربه دانش تجربی ترکان در کجای نظام حکمرانی امروز ما قرار میگیرد چقدر از آن دانش استفاده میکنیم؟ نمیخواهیم در گذشته بمانیم و شایسته نیست که یک ملتی را در گذشته نگه داشت، اما این سوال معطوف به ضرورت تداوم در عین تغییر است مسیرهایی که باید تداوم پیدا بکنند و اصلاح شوند و بازخورد بگیرند و تغییر کنند.
باید چه کنیم که تورمی که جمع وسیعی از مردم ایران به فقر کشانده مهار شود؟
معاون رئیس جمهور پیشین گفت: ما باید به درستی بدانیم که در چنین مقطعی در کجای توسعه ملی ایران قرار گرفتهایم. با چه مسائل و مشکلاتی روبرو هستیم. چه کنیم که تورمی که ۴۰ سال متوسط حدود ۲۰ درصد بود شش هفت سال است جهش کرده به ۴۰ درصد، جمع وسیعی از مردم ایران به دامنه فقر کشانده چه کنیم مهار شود؟ چه کنیم که فقر در جامعه ما کاهش پیدا کند؟ چه کنیم که قدرت خرید مردم افزایش پیدا کند؟ وضع معیشت و رفاه مردم متناسب باشان و جایگاه مردم ایران شود. چه کنیم که ناترازیهایی که امروز اقتصاد ایران را از هر طرف مورد تهاجم قرار داده است از بین برود؟
وی با تاکید بر ضرورت بررسی و حل جدی دو ناترازی که به نقطه فوق بحرانی رسیده، شامل ناترازی در انرژی و ناترازی در بودجه، اضافه کرد: امروز در وضعیتی هستیم که بودجه کشور هر سال با کسری بودجه پمپاژ نقدینگی افزایش تورم یک شرایط خاصی ایجاد کرده است. باید جلوی فرسایش منابع طبیعی و مادی و توسعه زوال انسانی و سرمایه اجتماعی کشور را بگیریم.
وی با خاطراتی از تلاشها و زحمات ترکان و اقداماتی که در حوزههای اجرا و سیاستگذاری در کشور انجام داده، ادامه داد: بخشی از مدیران کشور، بعد از یک مقطعی به این جمعبندی رسیدن حداقل بعد از جنگ بایدخیز بلندی برای توسعه صنعتی به اقتصادی ایران بردارند.
این روزها شعار میدهند به اسم انقلابیگری که تولید داخلی کنیم و شما همهاش به خارج نگاه میکنید. اینها حداقلی از برداشت از مفهوم تولید داخلی و مفهوم نگاه به خارج ندارند.
جهانگیری با بیان اینکه مهندس ترکان تاکید کرد که باید خودمان صنعت ساز شویم، عنوان کرد: ما به این رسیدیم که باید خودمان مدیریت پروژه در دست داشته باشیم. صدها هزاران مهندس تحصیل کرده در بخشهای مختلف مهندسی مشغول شوند و طراحی انجام دهند. بعد دیدین فاز پارس جنوبی توسط ایرانی مدیریت و ساخته شد.
عدهای با شعار انقلابیگری افرادی که برای انقلاب اسلامی زحمت کشیده بودند را متهم به غرب گرایی کردند
جهانگیری ادامه داد: بعضیها ممکن است بگویند خب کشور تصمیم به توسعه گرفته بود این مدیران فرصت توسعه پیدا کردند و این کارها را کردند. در حالی که دو تا مشکل اساسی پیش روی این مدیران بود یکی از آنها تحریم بود، اما مانع دوم در داخل بود.
یک جریاناتی و عدهای راه افتاده بودند با شعار انقلابیگری و اینهایی که عمرشان با انقلاب اسلامی بوده و قبل از انقلاب اسلامی برای انقلاب اسلامی زحمت کشیدند و بعد از انقلاب، جنگ را اداره کردند و کشور را پیش بردند، را متهم میکردند که اینها غرب گرا هستند و دنبال کار داخل کشور نیستند. در حالی که طرحهای که انجام گرفت در بخش نفت و گاز در بخش صنایع پایین دستی و پتروشیمی، صنایع معدنی، فولاد، مس، راه آهن و بنادر فرودگاهها هر کدام از این طرحهای زیربنایی اسم این مدیران وجود دارد. اینها بودند که بانی این طرحها بودند و این طرحها را به این نقطه رساندند.
قرار نبود حتی دشمنمان اینقدر ظالمانه بتوانند درباره ما قضاوت کنند
ما میتوانستیم امروز قدرت اول منطقه باشیم؛ تحریمها نگذاشت؛ در داخل کشور هم عدهای با شعار نگذاشتند
وی افزود: در سال ۸۲ گفته شد ما میتوانیم ۲۰ سال دیگر در افق ۱۴۰۴، در منطقه قدرت اول منطقه شود. در ۱۳۸۴ ما دو رقیب اصلی در این منطقه داشتیم، ترکیه و عربستان. تولید ناخالص داخلی ما با ترکیه و عربستان مشابه بود. من زجر کشیدم، خجالت کشیدم وقتی که رئیس جمهور آمریکا در عربستان سعودی، وقتی خواست ایران را تعریف کند، تعریف غلطی کرد که ایران آب و برق ندارد. مدیریت ایران این است. ما قرار نبود حتی دشمنمان اینقدر ظالمانه بتوانند درباره ما قضاوت کنند. ما میتوانستیم امروز قدرت اول منطقه باشیم. تحریمها نگذاشت. در داخل کشور هم عدهای با شعار نگذاشتند. وگرنه چهرههایی که ما داشتیم میتوانستند این خواسته را محقق کنند.
وی به ادعای آمریکاییها مبنی بر اینکه انقلاب ایران ۴۰ سالگی خود را نخواهد دید، گفت: مقاماتی که شهریور ۹۷ با ترامپ ملاقات میکردند و آقای روحانی رو هم میدیدند، به روحانی میگفتند ترامپ به ما گفته که شما چند ماه دیگر صبر کنید. کار اینها تمام است و با هم میرویم و ایران را میسازیم.
وی افزود: چه عاملی باعث شد که هم دولت ترامپ هم بعدش دولت بایدن، اعلام کنند فشار حداکثری شکست خورد!؟ مگر جز طرحهایی بود که این مدیران اجرا کردند؟ اگر نبود صنعت پتروشیمی، اگر نبود صنایع معدنی و زیرساختهایی که ایجاد شد در آن سالها مگر ما میتونستیم در زمان تحریم نفت، ۵۰ میلیارد دلار صادرات غیر نفتی داشته باشیم!؟ و آن ارز اقتصاد کشور را بچرخاند. ترامپ میتوانست اینها را بگوید و بگوید که ایران کشوری است که این دستاوردها را داشته است.
من به آینده ایران خیلی امیدوارم
معاون رئیس جمهور پیشین با تاکید بر اینکه ما باید بتوانیم از شرایط سخت حتی بحرانی، فرصتهای خوب برای توسعه کشور ایجاد کنیم، گفت: این مدیران از جنگ فرصت درست کردند باید تلاش کنیم برای مردم و به نسل جوان با کارهای بزرگ توسعهای امید آفرینی کنیم. تا نسبت به آینده کشورشان امیدوار شوند. من به آینده ایران خیلی امیدوارم، میدانم ایران اکنون در شرایط خیلی سختی است، اما میدانم ایران استعداد زیادی دارد. فقط یکی از استعدادهای ایران این است که ایران حدود ۹۰ میلیون تعداد فارغ التحصیل مهندس دارد که به اندازه تعداد فارغ التحصیل آمریکاییها است.
مدیر باید صراحت شجاعت و دانش را با هم داشته باشد
وی تاکید کرد: آقای ترکان دو ویژگی منحصر به فرد داشت که مدیران کشور اگر نداشته باشند کشور را به انحراف میبرند. او معنای عدد و رقم را میدونست. عدد و رقم معنا دارد. همین که ما بیاییم شعار بدهیم رشد هشت درصد، یا دروغ میگوییم اگه دروغ میگویید که برای مدیر ارشد که دروغ گفتن جایز نیست. اگر آرمانی است که آرمان را نمیشود تند تند تکرار کرد و به آن نرسید!
وی با انتقاد از برخی اظهارات که عنوان میکنند ۲۵ میلیارد دلار کالا قاچاق به مناطق آزاد میشود، افزود: میدانید ۲۵ میلیارد دلار یعنی چقدر؟ اصلاً مناطق آزاد بندر ندارند، ظرفیت ندارند که ۲۵ میلیون تن کالا واردش شود.
وی تاکید کرد: برای ترکان هر عددی بلافاصله مفهوم بود. مدیران کشور باید به این درجه برسند. مدیری که نتواند و عدد رقم برایش مفهوم نداشته باشد، مدیر نیست. بیخود جایی را اشغال کرده است.
وی افزود: مدیر باید صراحت شجاعت و دانش با هم داشته باشد. امکان نداشت که در هر جلسه ای، ترکان احساس کند مطلب گفته شده درست نیست، ملاحظهای کند و نگوید. استدلال میکرد که آقا این اشتباه است و نباید این تصمیم را بگیریم. مدیر باید شجاعت داشته باشد و به مسئول بالاترش واقعیات را مننتقل کند. برای نمونه وقتی ما به مقام بالاتر میرفتیم میگفتیم شرایط اداره کشور سخت است، میگفتند نه، فلان مقام آمده و گفته نه اصلا سخت نیست و ما میتوانیم اداره کنیم. معلوم بود که خلاف گفته شده به اون مسئول بالاتر و بر این مبنا هم تصمیم میگرفتند برای یک ملت و یک کشور!
source