Wp Header Logo 2578.png

رئیس مرکز سنجش، پذیرش و فارغ‌التحصیلی دانشگاه آزاد در گفت‌وگو با آنا:

تشکیل شورای گسترش و برنامه‌ریزی مستقل برای دانشگاه آزاد یک ضرورت است

رئیس مرکز سنجش، پذیرش و فارغ‌التحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی، با تأکید بر لزوم بازنگری در ساختار سیاست‌گذاری آموزش عالی کشور، خواستار تشکیل شورای گسترش و برنامه‌ریزی مستقل برای دانشگاه آزاد اسلامی شد.

سعید آزادیان، در گفت‌وگو با خبرنگار آنا با اشاره به موانعی که توسعه رشته‌ها و پاسخگویی به نیازهای منطقه‌ای را با چالش مواجه کرده است، گفت: متأسفانه علی‌رغم ظرفیت‌های قابل توجه دانشگاه آزاد اسلامی، طی سال گذشته فقط سه رشته دکتری در کل کشور به تصویب رسید و در سال جاری حتی یک رشته دکتری هم نتوانستیم راه‌اندازی کنیم.

آزادیان با بیان اینکه در حال حاضر دانشگاه آزاد اسلامی بیش از ۴۵ درصد از بار آموزش عالی کشور را بر دوش می‌کشد، افزود: درخواست ۴۰ رشته دکتری و ۱۵۰ رشته محل از سوی استان‌ها ارسال شد، اما با بخش قابل توجهی از آن‌ها موافقت نشد. این در حالی است که این درخواست‌ها مبتنی بر نیازهای منطقه‌ای و تحلیل‌های حاصل از آمایش آموزش عالی کشور بوده است.

وی با انتقاد از شیوه تمرکزگرایانه تصمیم‌گیری در شورای گسترش وزارت علوم تصریح کرد: در حال حاضر با یک سیاست‌گذاری یک‌پارچه و از بالا به پایین مواجه هستیم که به اقتضائات دانشگاه آزاد اسلامی و شرایط متفاوت آن توجه نمی‌شود. این نوع سیاست‌گذاری موجب تعارض و تقابل شده و امکان چابک‌سازی و پاسخ به‌موقع به نیازهای آموزش عالی کشور را از بین می‌برد.

آزادیان ضمن تأکید بر اینکه موضوع آموزش عالی در کشور باید به گونه‌ای مدیریت شود که ظرفیت‌های واقعی مورد استفاده قرار گیرد، گفت: اگر خصوصی‌سازی در کشور با هدف استفاده از همه ظرفیت‌های دولتی و غیردولتی برای حل مسائل منطقه‌ای، ملی و حتی بین‌المللی آغاز شده است، باید این سیاست در آموزش عالی نیز با رویکردی مشابه دنبال شود. متأسفانه در حوزه آموزش عالی نیز با همان اشکالات حکمرانی مواجه هستیم که در بخش اقتصاد نیز دیده می‌شود.

رئیس مرکز سنجش، پذیرش و فارغ‌التحصیلی دانشگاه آزاد با اشاره به عدم توازن در استقبال از رشته‌های مختلف تحصیلی افزود: در حال حاضر شاهد تورم تقاضا برای برخی رشته‌ها هستیم، در حالی که بسیاری از رشته‌های مورد نیاز کشور به‌ویژه در حوزه‌های کشاورزی و صنعت با کمبود جدی نیروی متخصص مواجه‌اند. این زنگ خطری برای آینده توسعه کشور است، زیرا اگر آموزش عالی نتواند در این بخش‌ها نقش‌آفرینی کند، با بحران‌های جدی مواجه خواهیم شد.

وی ادامه داد: در حوزه کشاورزی، برخلاف تصور عمومی، مسئله اصلی کمبود آب یا زمین نیست، بلکه فقدان نیروی متخصصی است که بتواند با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین ارزش افزوده ایجاد کند. این نیاز باید از طریق آموزش عالی پاسخ داده شود و دانشگاه آزاد اسلامی آمادگی کامل برای ورود جدی به این عرصه را دارد.

آزادیان با تأکید بر اینکه دانشگاه آزاد اسلامی به واسطه تجربه، زیرساخت و گستره جغرافیایی خود می‌تواند نقش‌آفرینی مؤثری در حل مسائل کشور داشته باشد، گفت: اگر یک شورای گسترش و برنامه‌ریزی مستقل و چابک برای دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل شود که بر اساس مأموریت‌های محوله و با پاسخگویی مشخص تصمیم‌گیری کند، قطعاً می‌توان شاهد تحولات اساسی در آموزش عالی کشور بود.

وی با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی تنها بر توسعه کمی متمرکز نبوده و ارتقای کیفی را نیز در دستور کار قرار داده است، افزود: وجود بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار دانشجو در دانشگاه آزاد نشان می‌دهد که مردم به این دانشگاه اعتماد دارند. طرح‌های متعددی در حوزه آموزش، فناوری و پژوهش در سال‌های اخیر اجرا شده که بر کیفیت خدمات آموزشی افزوده و موجب افزایش امید در میان دانشجویان شده است.

رئیس مرکز سنجش، پذیرش و فارغ‌التحصیلی دانشگاه آزاد با اشاره به رقابت موجود در اقتصاد آموزش تأکید کرد: نباید با نگاه قیم‌مآبانه نسبت به آموزش غیردولتی تصمیم‌گیری کرد. بلکه باید اجازه داد تا رقابت در عرصه آموزش شکل بگیرد. این رقابت می‌تواند منجر به ارتقای کیفیت زیرساخت‌ها و خدمات آموزشی شود.

وی در پایان با اشاره به سخنان امیدوارکننده ریاست‌جمهوری در دیدار اخیر با مدیران دانشگاه آزاد گفت: رویکرد پدرانه و مسئله‌محور رئیس‌جمهور و تأکید ایشان بر استفاده از تمام ظرفیت‌های کشور برای حل چالش‌های منطقه‌ای و ملی، نویدبخش آینده‌ای روشن برای آموزش عالی است. اگر این نگاه در بدنه دولت نیز نهادینه شود، می‌توان با هم‌افزایی و همراهی، بسیاری از موانع را پشت سر گذاشت.

source

shakotardid.ir

توسط shakotardid.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *