در گفتوگو با آنا مطرح شد

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: بر اساس مذاکرات صورتگرفته با وزیر، پیشنهاد شده است که سقف درآمدی خانوار برای حذف یارانه از ۳۰ میلیون تومان به ۵۰ میلیون تومان افزایش یابد. در این پیشنهاد آمده است که اگر تنها سرپرست خانوار دارای درآمد باشد، سقف همان ۳۰ میلیون تومان ملاک باشد، اما در صورتی که مجموع درآمد زن و شوهر یا فرزندان نیز لحاظ شود، این سقف تا ۵۰ میلیون تومان افزایش یابد.
«حامد ممکان» عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری آنا، با انتقاد از معیارهای فعلی در شناسایی دهکها برای حذف یارانه نقدی، تأکید کرد: ملاکهایی همچون داشتن یک واحد مسکونی یا درآمد بالای ۳۰ میلیون تومان برای حذف یارانه، دقیق و منطبق با واقعیت اقتصادی خانوارها نیست.
وی گفت: بخشی از این موضوع به قانون بودجه سال ۱۴۰۴ بازمیگردد که در آن تکلیف شده است تا یارانه ۳ دهک بالا قطع شود. اما اشکال اصلی در شاخصهایی است که برای شناسایی این دهکها در نظر گرفته شده است. به گفته مسئولان، این ۳ دهک حدود ۱۷ میلیون نفر را شامل میشوند که این عدد بسیار بالاست و باید در آن تجدیدنظر شود.
ممکان افزود: بهعنوان مثال، درآمد ۳۰ میلیون تومانی بهعنوان ملاک حذف یارانه خانوار در نظر گرفته شده، در حالی که این عدد مجموع درآمد همه اعضای خانواده است؛ در حالی که ممکن است این درآمد حاصل کار فرزندان بزرگسالی باشد که بهصورت مستقل فعالیت میکنند و در آینده نیاز به تأمین مسکن و هزینههای ازدواج دارند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرد: اگرچه ممکن است مجموع درآمد یک خانواده ۳۰ میلیون تومان باشد، اما این به معنای ثروتمند بودن خانواده نیست. بنابراین، حذف یارانه بر اساس چنین شاخصی نه با روح قانون همخوانی دارد و نه با عدالت و انصاف سازگار است.
وی با اشاره به جلسه اخیر کمیسیون برنامه و بودجه با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: در این جلسه که من نیز بهعنوان نماینده کمیسیون اقتصادی حضور داشتم، انتقادات متعددی به شاخصهای دهکبندی مطرح شد و مقرر شد اصلاحاتی در این زمینه صورت گیرد.
ممکان تصریح کرد: بر اساس مذاکرات صورتگرفته با وزیر، پیشنهاد شده است که سقف درآمدی خانوار برای حذف یارانه از ۳۰ میلیون تومان به ۵۰ میلیون تومان افزایش یابد. در این پیشنهاد آمده است که اگر تنها سرپرست خانوار دارای درآمد باشد، سقف همان ۳۰ میلیون تومان ملاک باشد، اما در صورتی که مجموع درآمد زن و شوهر یا فرزندان نیز لحاظ شود، این سقف تا ۵۰ میلیون تومان افزایش یابد.
وی تأکید کرد: شیوه فعلی دهکبندی ایرادات جدی دارد و باید مورد بازبینی قرار گیرد. در واقع، بهتر است به جای استفاده از دهکبندی مطلق، از شاخصهای دقیقتری برای شناسایی خانوارهای برخوردار استفاده شود.
ممکان در پایان تأکید کرد: با توجه به شرایط تورمی کشور، لازم است معیارهای سنجش درآمد خانوار و نیز مبالغ یارانهها بهروزرسانی شود تا بتوان عدالت اقتصادی را به شکل دقیقتری اجرا کرد.
source