هری پاتر یکی از محبوبترین فرنچایزهای رسانهای در تاریخ است. این مجموعه که بر پایهٔ رمانهای جی. کی. رولینگ ساخته شده، برای بیش از یک دهه تسلطی بیرقیب بر فرهنگ عامه داشت. باوجوداینکه بسیاری از تماشاگران فیلمها هرگز کتابها را نخوانده بودند، مجموعهٔ سینمایی هری پاتر از نظر کیفیت درخشان و یکدست باقی ماند و هر هشت فیلم آن را میتوان دستکم «خوب» دانست. البته مجموعهٔ پیشدرآمد آن یعنی Fantastic Beasts بازخوردهای بسیار متفاوتی دریافت کرد، اما کمپانی Warner Bros. Discovery همچنان برنامه دارد که یک سریال تلویزیونی جدید از این جهان را طی سالهای آینده در شبکهٔ HBO پخش کند. در ادامه همراه مجله بازار باشید.
طی سالهای اخیر، بسیاری از طرفداران هری پاتر درگیر بحران شدهاند؛ چراکه اظهارنظرهای توهینآمیز رولینگ باعث شده بخش زیادی از مخاطبان از این فرنچایز فاصله بگیرند، چون تمایلی ندارند به کسی که از منابع مالیاش برای گسترش نفرت استفاده میکند، حمایت مالی برسانند. بااینحال، سریالهای ارزشمند بسیاری وجود دارند که میتوانند جای خالی هری پاتر را برای علاقهمندان پر کنند. در ادامه، ده سریال پیشنهادی برای کسانی آمده که عاشق دنیای هری پاتر هستند.
Buffy the Vampire Slayer (۱۹۹۷-۲۰۰۳)
خالق: جاس ویدن
Buffy the Vampire Slayer یکی از برجستهترین داستانهای بلوغ و نوجوانی در اواخر دههٔ ۱۹۹۰ و اوایل قرن بیست ویکم است. درست مانند Harry Potter، این سریال ترکیبی بود از اسطورهشناسی پیچیده دربارهٔ موجودات جادویی و افسونها، و شخصیتهایی که با مسائل طبیعی دوران نوجوانی دستوپنجه نرم میکردند. هرچند بازی سارا میشل گلر در نقش «بافی سامرز»، نوجوان شکارچی، او را به یکی از قهرمانان برتر تاریخ تلویزیون بدل کرد، اما این مجموعه بهخاطر گروه پشتیبان قدرتمند بازیگرانش هم بسیار محبوب شد.
این سریال در کیفیت کلی خود کمی نوسان داشت و در واقع، فصلهای دوم، سوم و پنجم بهترینهای آن بودند. بااینحال، دلیلی برای هیجانزده بودن وجود دارد، چراکه گلر در حال همکاری با Hulu برای تولید نسخهای بازسازیشده با گروهی جوان از شخصیتها است.
Dark Crystal: Age of Resistance (۲۰۱۹)
خالقان: جفری ادیس، ویل متیوز، خاویر گریو – مارکساچ
Dark Crystal: Age of Resistance از آن دست آثار فانتزی پرشکوهی است که بهندرت خارج از فیلمهایی مانند Harry Potter دیده میشوند؛ چراکه در فرهنگ عامه، داستانهای ماورایی اغلب جای خود را به ابرقهرمانها و آثار علمیتخیلی دادهاند. این مجموعه بر پایهٔ فیلم کلاسیک و کمتر دیدهشدهٔ The Dark Crystal ساختهٔ جیم هنسن شکل گرفت؛ فیلمی که با استفاده از عروسکگردانی انقلابیاش از زمان خود جلوتر بود. Age of Resistance جهان داستان را گسترش داده و شخصیتها، مکانها و جادوی بیشتری به آن میافزاید.
درست مانند Harry Potter، این سریال هم تقابل بنیادین میان خیر و شر را نشان میدهد، اما میداند که همیشه نمیتوان افراد را بهسادگی در دستههای «خوب» و «بد» جای داد. گرچه پس از تنها یک فصل لغو شد – به دلیل تعداد کم مخاطبان و بازدید پایین – اما این سریال یک دستاورد واقعی است که برای سالها ارزش تماشا خواهد داشت.
Star Wars: The Clone Wars (۲۰۰۸-۲۰۲۰)
خالقان: جرج لوکاس و دیو فیلونی
Star Wars: The Clone Wars به گسترش دنیای جنگ ستارگان کمک کرد و بهخصوص برای طرفداران Harry Potter جذاب بود، چراکه داستان بلوغ شخصیتی جوان را در دل بحرانی عظیم روایت میکرد. با آنکه شخصیتهایی مانند آناکین اسکای واکر (با صدای مت لنتر) و اوبی – وان کنوبی (جیمز آرنولد تیلور) از فیلمهای اصلی بازمیگردند، تمرکز اصلی این انیمیشن بر جدای جوان، آسوکا تانو (اشلی اکشتاین) و کاپیتان کلون، رکس (دی بردلی بیکر) بود.
این سریال دریچهای بهسوی روایتهای جدید در دنیای جنگ ستارگان گشود و شخصیتها و رخدادهایی را پایهریزی کرد که بعدها در سریالهایی مانند Rebels، The Bad Batch، Tales of the Jedi، The Mandalorian، Andor و دیگر آثار این جهان گسترش یافتند.
Percy Jackson and the Olympians (۲۰۲۳-)
خالقان: ریک ریوردن و جاناتان ای. استاینبرگ
Percy Jackson and the Olympians بر پایهٔ مجموعه کتابی ساخته شده که بارها با Harry Potter مقایسه شده است. داستانی در سبک رشد شخصیت که دربارهٔ گروهی از کودکان با استعدادهای ویژه است که در یک آکادمی پنهانی آموزش میبینند تا برای مأموریتهایی جهت نجات دنیا از شر آماده شوند. این سریال، دومین اقتباس از اولین کتاب مجموعه است؛ چراکه در سال ۲۰۱۰، فیلم Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief به کارگردانی کریس کلمبوس (کارگردان دو فیلم اول هری پاتر) ساخته شد.
اما نسخهٔ تلویزیونی عملکرد بسیار بهتری از فیلم داشت. شخصیتها در سن مناسب انتخاب شدند و سریال با استفاده از جزئیات دنیاسازی و طنز گزندهای که در کتابهای ریک ریوردن وجود داشت، توانست دل طرفداران را به دست آورد.
Cobra Kai (۲۰۱۸-۲۰۲۵)
خالقان: جاش هیلد، جان هورویتز، و هیدن شلوسبرگ
Cobra Kai ماهیت آموزش، رقابت و همکاری را—که در Harry Potter نیز نقشی اساسی دارد—به دنیای مجموعهٔ کلاسیک The Karate Kid میآورد؛ فرنچایزی که در سال ۱۹۸۴ با فیلمی به کارگردانی جان جی. آویلدسن آغاز شد و نامزد دریافت اسکار شد. Cobra Kai برخلاف انتظارات از دنبالههای میراثی، داستان را از دید جانی لارنس (ویلیام زابکا)، قلدر پیشین که در مسابقهٔ All-Valley از دنیل لارسو (رالف ماچیو) شکست خورده بود، روایت میکند.
این سریال با افزودن شخصیتهای جدید توانست نسل تازهای از بینندگان را جذب کند، درعینحال که نگاه طنزآمیز و خودآگاهانهای به دنیای خود داشت. هرچند سونی پیکچرز بهتازگی فیلم جدیدی با نام Karate Kid: Legends با حضور ماچیو و جکی چان منتشر کرده، اما Cobra Kai ادامهای بسیار موفقتر برای جهان The Karate Kid بود و در نهایت، با شش فصل منسجم و یک پایان رضایتبخش به کار خود پایان داد.
I Am Not Okay With This (۲۰۲۰)
خالقان: جاناتان انتویسل و کریستی هال
I Am Not Okay With This یکی از سریالهای درام فانتزی نوجوانانهٔ بسیار کمتر دیدهشدهٔ نتفلیکس است که بدون شک برای طرفداران Harry Potter—بهویژه آنهایی که با دنیای داستان همذاتپنداری میکردند – قابللمس و اثرگذار خواهد بود. سوفیا لیلیس که پیشتر با بازی در فیلم It شناخته شد، نقش دختر نوجوانی را بازی میکند که درحالیکه در خانوادهای کمدرآمد زندگی میکند – و تا حدودی شرایطش یادآور زندگی هری در خانهٔ خانوادهٔ ماگلهاست – ناگهان متوجه میشود دارای قدرتهای فراطبیعی است.
این سریال باوجود لحن طنز تیز خود، توانست به سراغ مضامین تاریک و جدیتری نیز برود – همان ترکیبی که در رمانهای Harry Potter نیز آن را دوستداشتنی میکرد. متأسفانه I Am Not Okay With This پس از تنها یک فصل لغو شد؛ درحالیکه قسمت پایانی آن نوید ادامهای هیجانانگیز میداد که میتوانست در قسمتهای آینده، این مجموعه را به سطوح احساسی عمیقتر و صحنههایی پرشکوهتر برساند.
Good Omens (۲۰۱۹-۲۰۲۳)
خالقان: نیل گیمن و تری پرچت
Good Omens یکی دیگر از اقتباسهای موفق از مجموعه کتابهای فانتزی پرطرفدار است که هم طرفداران کتاب و هم بینندگانی را که به دنبال ماجرایی دیوانهوار بودند، راضی نگه داشت. اگرچه دیوید تننت پیشتر در Harry Potter and the Goblet of Fire نقشآفرینی کرده بود، اما در Good Omens با ایفای نقش «کراولی»-شیطانی با شیفتگی عمیق به موسیقی گروه Queen و فردی مرکوری – یکی از بهترین اجراهای حرفهای خود را ارائه میدهد.
متأسفانه، این مجموعه نیز به سرنوشتی مشابه Harry Potter دچار شده است، چراکه روند ساخت فصل سوم و احتمالاً پایانی آن به دنبال طرح اتهامات جدی دربارهٔ سوءاستفاده جنسی و قاچاق انسان علیه نیل گیمن، نویسنده و تهیهکنندهٔ اصلی، متوقف شده است. هنوز مشخص نیست ادامهٔ تولید این مجموعه ممکن خواهد بود یا خیر، اما کسانی که میتوانند اثر را از خالق آن جدا کنند، شاید همچنان بتوانند از تماشای دو فصل اول لذت ببرند.
Stranger Things (۲۰۱۶-۲۰۲۵)
خالقان: برادران دافر
Stranger Things بیدلیل به یکی از پدیدههای بزرگ تلویزیونی تاریخ بدل نشده است؛ این مجموعه درست مانند Harry Potter توانست خیال نوجوانان و جوانان را به تسخیر خود درآورد. با آنکه سریال سرشار از ارجاعات به فیلمهای کلاسیک دههٔ ۱۹۸۰ چون Gremlins، Goonies، E.T.، Ghostbusters و Beetlejuice است، اما در عمق خود غرق در همان اسطورهشناسی فانتزی است که Harry Potter را محبوب کرده بود.
یکی از جذابترین جنبههای تماشای Stranger Things، درست مانند Harry Potter، تماشای بزرگشدن بازیگران جوان در طول زمان است. این سریال نزدیک به یک دهه، روند بلوغ و رشد شخصیتهایش را دنبال کرده است. فصل پنجم و نهایی Stranger Things که قرار است در زمستان پیشرو در قالب سه بخش منتشر شود، بهراحتی یکی از موردانتظارترین پروژههای تاریخ پلتفرم نتفلیکس محسوب میشود.
Legion (۲۰۱۷-۲۰۱۹)
خالق: نوآ هاولی
Legion بدون شک یکی از دستکمگرفتهشدهترین سریالهایی است که بر اساس کمیکهای مارول ساخته شدهاند؛ سریالی که از نظر احساسی متمرکز، از نظر دراماتیک تأثیرگذار، و از نظر بصری بسیار خلاقانهتر از آثار متوسطی چون WandaVision، The Falcon and the Winter Soldier یا Moon Knight ظاهر شد.
درست مانند Harry Potter، Legion نیز به چالشهایی میپردازد که افراد «استعدادمند» با آن روبهرو هستند. شخصیت اصلی سریال، دیوید هالر (با بازی دن استیونز)، یک جهشیافته (موتنت) است که به دلیل اختلالات روانی به آسایشگاه فرستاده میشود. باوجوداینکه سریال حاوی صحنههای اکشن متناسب با جهان X-Men است، اما در طول سه فصل خود به قلمرویی تاریک و روانپریشانه پا میگذارد که کمتر در آثار تلویزیونی دیده میشود. این مجموعه از معدود سریالهاییست که بدون دخالت مستقیم دیوید لینچ، واژهٔ «لینچی» واقعاً برای توصیفش برازنده است.
منبع: Collider
دوست داشتنیترین یوتیوبر گیمر ایران کیه؟ میزگیم با علیرکسا @alirexzam
source