حتماً با افرادی مواجه شدهاید که معتقدند سفر به ماه چیزی جز یک صحنهسازی هالیوودی نبوده است! چگونه باید با این دسته از افراد گپوگفت داشته باشیم و پاسخ شبهاتشان را چه دهیم؟
خبرگزاری آنا- محمدامین پورحسینقلی: مأموریت آپولو 11 یکی از مهمترین و تاریخیترین برنامههای فضایی ایالات متحده بود که هدف آن فرود انسان روی ماه و بازگشت ایمن به زمین بود. این برنامه در دهه ۱۹۶۰ میلادی آغاز شد و در تاریخ ۲۰ ژوئیه ۱۹۶۹ با موفقیت به اوج خود رسید. فضانوردان آپولو ۱۱، نیل آرمسترانگ و باز آلدرین، نخستین انسانهایی بودند که قدم بر روی سطح ماه گذاشتند.
فرود بر روی ماه به وسیلهٔ ماژول ایگل انجام شد که نیل آرمسترانگ و باز آلدرین را به سطح ماه منتقل کرد. پس از فرود، آرمسترانگ جمله معروف «این یک قدم کوچک برای یک بشر، اما یک جهش بزرگ برای بشریت است» را بر زبان آورد. این عملیات الهامبخش نسلهای آینده برای ادامه کاوشهای فضایی گردید، با این حال همچنان اینجا و آنجا برخی از نظریهپردازان توطئه میکوشند صحت این مأموریت را زیر سؤال ببرند.
احتمالا شنیدهاید برخی مدعی بوده و هستند که ناسا هیچوقت روی ماه فرود نیامده و همهاش یک نمایش بوده است که توی یک استودیو ضبط شده است. شاید ابتدا یک شوخی به نظر برسد. اما آنها در این اعتقاد جدیتر از آن هستند که تصور میکنید. البته گرچه این ادعا برای ما مایه سرگرمی و خنده است احتمالا برای ناسا باعث دلخوری و افسردگی میشود. چه چیزی جذابتر از این است که میلیاردها دلار خرج فناوری و تحقیقات کنی، ولی آخر سر، بعضی بگویند تو با چند نورافکن و یک پرچم، کل دنیا را فریب دادهای؟
چرا برخی باور دارند که ناسا روی ماه فرود نیامده است؟
محبوبترین ادعاهای تئوری توطئه در این رابطه فرود آپولو ۱۱ روی ماه است که سال ۱۹۶۹ انجام شد. حامیان این باور معتقدند این رویداد کاملاً جعلی است و در یک استودیوی هالیوود فیلمبرداری شده است. این باورها معمولاً به “مدارک” شگفتانگیزی استناد میکنند، مثل:
فرود روی ماه یکی از بزرگترین دستاوردهای علمی بشر است. ناسا مدارک فراوانی از جمله تصاویر، فیلمها، نمونههای سنگ و دادههای راداری ارائه داده است که صحت این مأموریت را تأیید میکند. حتی کشورهای دیگری مثل روسیه و چین نیز که از رقابت فضایی با آمریکا ناراضی بودند، فرود آپولو ۱۱ را تأیید کردهاند.
پرچم در حال اهتزاز: چرا پرچم در فیلم تکان میخورد؟ مگر روی ماه باد هست؟
سایههای غیرعادی: چرا سایهها در جهات مختلف هستند؟
نبود ستارهها: چرا در تصاویر، ستارهای در آسمان دیده نمیشود؟
ردپای بیش از حد واضح: چطور سطح ماه اینقدر خوب رد پا را حفظ کرده است؟
این ادعاها، اگرچه در نگاه اول جذاب به نظر میرسند، اما با کمی بررسی دقیق، به داستانهایی بیشتر شبیه میشوند که برای سرگرم کردن کودکان در یک شب بارانی مناسباند.
پاسخهای علمی به ادعاها
بیایید با هم نگاهی به “مدارک” بیندازیم و ببینیم آیا واقعاً ناسا یک کارگردان هالیوودی استخدام کرده بود یا علم حرف دیگری دارد.
پرچم در حال اهتزاز: بله، پرچم تکان میخورد، اما نه به خاطر باد. پرچم آپولو ۱۱ یک میله افقی داشت که باعث شد پرچم ثابت بایستد. حرکتی که دیده میشود، نتیجه این است که فضانوردان هنگام نصب، پرچم را تکان دادند و به دلیل نبود مقاومت هوا، حرکت آن طولانیتر از حالت عادی روی زمین به نظر میرسد.
سایههای غیرعادی: زاویه سایهها به دلیل زاویه تابش نور خورشید و ناهمواریهای سطح ماه متفاوت است. این موضوع به راحتی در زمین هم قابل مشاهده است، ولی گویا منکران این پدیده ساده، با سایههای زمین قهر کردهاند.
نبود ستارهها: دوربینهای استفادهشده در آپولو ۱۱ تنظیماتی داشتند که برای عکسبرداری از سطح روشن ماه و فضانوردان طراحی شده بودند، نه ستارههای کمنور. این دقیقاً مثل این است که با دوربین تلفن همراهتان از چراغ یک خیابان عکس بگیرید و انتظار داشته باشید که ستارهها هم در تصویر مشخص شوند.
ردپای واضح: سطح ماه پوشیده از ذرات ریز و خشک است که در اثر نبود آب و باد، ساختاری کاملاً متفاوت از خاک زمین دارند. این ساختار ذرات، باعث میشود ردپای فضانوردان کاملاً واضح باقی بماند. به بیان دیگر، سطح ماه یک بستر آماده برای رد پا است.
بیایید صادق باشیم، داستان “فرود روی ماه جعلی است” بهطور ناخودآگاه جذابتر از واقعیت است. به جای اینکه به تلاش بینظیر مهندسان و دانشمندان فکر کنیم، تصور یک تیم هالیوودی که در استودیویی تاریک در حال فیلمبرداری هستند، شبیه یک فیلم هیجانانگیز است. این تئوریها همچنین به افرادی که حس میکنند اطلاعات خاصی دارند، این فرصت را میدهد که با افتخار بگویند: من میدانم حقیقت چیست، ولی بقیه در جهلاند!
علم، دستاوردی بزرگتر از توطئه
فرود روی ماه یکی از بزرگترین دستاوردهای علمی بشر است. ناسا مدارک فراوانی از جمله تصاویر، فیلمها، نمونههای سنگ و دادههای راداری ارائه داده است که صحت این مأموریت را تأیید میکند. حتی کشورهای دیگری مثل روسیه و چین نیز که از رقابت فضایی با آمریکا ناراضی بودند، فرود آپولو ۱۱ را تأیید کردهاند. اگر بهجای پذیرش علم و تلاش انسان، ترجیح میدهید در توطئههای جذاب زندگی کنید، ایرادی ندارد. اما بهتر است گاهی به مدارک علمی نگاه کنیم و کمی از این دنیای خیالی فاصله بگیریم. در غیر این صورت، شاید فردا کسی بگوید که خورشید هم ساختگی است و ناسا یک پروژکتور بزرگ در آسمان نصب کرده است!
پس دفعه بعد که کسی گفت “فرود روی ماه جعلی بود! “، لبخند بزنید و بگویید: “اگر ناسا میخواست همه چیز را جعل کند، حداقل چند ستاره هم اضافه میکرد تا شما اینقدر عصبانی نشوید! “
source