۰۸:۰۱ – ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا بالاور – نمایش ملودرام «شبی که باد در شاخهایم پیچید» به نویسندگی روحالله سمیع و کارگردانی علیرضا تاجیک، از ۵ اردیبهشت در فرهنگسرای رازی ورامین به روی صحنه رفته است.
علیرضا تاجیک، کارگردان نمایش «شبی که باد در شاخهایم پیچید» با اشاره به اجرای این اثر نمایشی از پنجم تا پانزدهم اردیبهشت در فرهنگسرای رازی ورامین گفت: این نمایش هر شب رأس ساعت ۱۹ به صحنه میرود. در نمایش «شبی که باد در شاخهایم پیچید» سعی کردم از تمامی عناصر صحنه بهره ببرم. از نور، رنگ، لباس و طراحی دکور الهام گرفتهایم تا تجربهای چندبُعدی برای تماشاگر رقم بزنیم. هدف ما این بود که نمایش با تلفیق عناصر بصری و حرکتی، اثری خلاقانه و منحصربهفرد باشد.»
این کارگردان با اشاره به چالشهای تولید تئاتر در شهرستان افزود: «اجرای تئاتر در شهرهای کوچک دشواریهای خاص خود را دارد، اما ما خواستهایم ثابت کنیم که جوانان این شهر نیز قابل اعتمادند و میتوانند حضوری مؤثر و قابل توجه داشته باشند. ارائه نمایشی با دیالوگهایی که کاملاً به شکل شعر بیان میشود، پیچیدگیهای بسیاری دارد و ما تلاش کردیم با حفظ ریتم و افزودن حس، اثری متفاوت ارائه کنیم.»
نمایش مخاطب را غافلگیر می کند
تاجیک با اذعان به این امر که شیوه بیان اشعار نمایشی به شکل دیالوگ، نیازمند طراحی ویژهای است، اظهار داشت: «برای جلوگیری از یکنواختی، تغییر تمپو و تغییرات آگاهانهای در ریتم و بیان به کار بردیم. مخاطب هنگام شنیدن اشعار، با فضای متفاوتی روبهرو میشود که ممکن است از پیشبینیاش فراتر رود.»
این کارگردان با تقدیر از نویسنده این اثر گفت: «روحالله سمیع با قلمی درخشان و بینظیر این نمایشنامه را خلق کرده است و همکاری با ایشان تجربهای ارزشمند بود. انتخاب بازیگران نیز یکی از مراحل دشوار بود، زیرا برای هر نقش باید فردی مناسب با تواناییهای خاص برگزیده میشد.»
انتخاب بازیگران بر پایه شناخت دقیق کاراکتر بود
تاجیک با بیان اینکه انتخاب صحیح بازیگران نقش مهمی در موفقیت نمایش دارد، تصریح کرد: «چند تن از اساتید و فعالان تئاتر اذعان داشتند که اگر بازیگران روی صحنه جابهجا میشدند، کار دچار آسیب جدی میشدو معتقدم این انتخابها حاصل شناخت عمیق از شخصیتها و قابلیتهای بازیگران بود.»
این کارگردان با اشاره به کمبود امکانات اجرایی برای نمایش در شهرستان ورامین افزود: «اجرا در شهرستانی، چون ورامین دشوار است، زیرا سطح انتظارات مخاطب بالا رفته، اما زیرساختهای لازم وجود ندارد. نبود سیستم نور و صوت مناسب، کمبود امکانات دکور و مسافت زیاد برای تماشاگرانی که از نقاط مختلف میآیند، از جمله موانع جدی اجرای فاخر در شهرستانهاست.»
تئاتر در ورامین بدون خلاقیت و جنگندگی پیش نمیرود
تاجیک با تأکید بر اینکه خلاقیت تیمی در نبود امکانات بسیار راهگشاست، اظهار داشت: «ما با اتکا به نوآوری گروه اجرایی، توانستیم کاستیهای سالن را جبران کنیم. اگر خلاقیت و انگیزه نبود، امکان خلق اثری با این کیفیت در این فضا فراهم نمیشد. در این اجرا، تلفیقی از موسیقی غربی، سنتی و حرکات نمایشی ارائه شده است. «سعی کردهایم مخاطب از لحظه ورود به سالن، با دکور، نورپردازی، لباس و سایر عناصر اجرایی درگیر شده و تجربهای کامل را از تئاتر به دست آورد.»
رسانهها و تبلیغات شهری نقش مهمی در معرفی اثر دارند
تاجیک با بیان اینکه تبلیغات و اطلاعرسانی در شهرستان بسیار محدود است، تصریح کرد: «ارتباط با رسانهها، خبرگزاریها و پلتفرمهای معتبر تئاتری، چون ایرانتئاتر بسیار مؤثر بود. همچنین در کنار فضای مجازی، توزیع تراکت و اطلاعرسانی محیطی نیز برای جذب مخاطب ضروری است.»
این کارگردان با اشاره به شکاف میان مردم و هنر افزود: «ما باید راهی برای ترمیم این فاصله بیابیم و مخاطب را به سالنها بازگردانیم. خلق آثار فاخر میتواند بهانهای برای گفتوگو با مردم باشد تا هنرمند بتواند اندیشه خود را منتقل کند.»
اخلاق هنری پایه اصلی اعتبار یک هنرمند است
تاجیک با تأکید بر نقش ذائقهسازی هنری گفت: «اگر نمایشها بیهدف و سطحی اجرا شوند، سلیقه تماشاگر به مرور آسیب میبیند. ما با این نمایش تصمیم گرفتیم نگاه مخاطب به تئاتر را تغییر دهیم و گامی در جهت ارتقای سلیقه عمومی برداریم. معتقدم هنرمند باید منظم، وقتشناس، حساس و مردمدار باشد. وی تصریح کرد هنرمندی که اخلاق نداشته باشد، نمیتواند جایگاه حقیقی خود را در جامعه پیدا کند.»
جوانان وارثان راه پیشکسوتاناند، نه جایگزین آنان
تاجیک، در پایان با خطاب به پیشکسوتان حوزه هنر افزود: «جوانان در پی جایگزینی بزرگان نیستند، بلکه ادامهدهندگان راه آناناند. گر تجربهای از گذشتگان نادرست بوده، باید آن را به جوانان منتقل کرد، نه اینکه سنگ در مسیرشان انداخت. هر جوانی که خاک صحنه تئاتر را میخورد و برای خلق اثر هزینه و زمان صرف میکند، شایسته احترام و حمایت است. امیدوارم این نمایش آغازی برای تغییر فضای فرهنگی شهر باشد و پیشکسوتان بیش از پیش به نسل جوان بها دهند.»
source