Wp Header Logo 1904.png


فرارو- به تازگی اظهارات پراکنده و متناقض مقامات آمریکایی در خصوص خطوط قرمز آمریکا در رسانه‌ها و در برابر افکار عمومی سبب شده است تا مذاکرات وارد مراحل پیچیده‌ای شود؛ تا جایی که واکنش تند مقامات ایرانی را نیز برانگیخته و دستیابی به یک توافق در آینده نزدیک را نامعلوم کرده است. 

به گزارش فرارو، اخیرا مقامات آمریکایی سعی‌کرده‌اند با مصاحبه‌های متعدد خود با رسانه‌های آمریکایی، فشار مضاعفی را به تیم مذاکره کننده ایران وارد کنند و تلاش کنند تا با جا انداختن برخی پیش فرض‌ها به عنوان خطوط قرمز آمریکا، در مذاکرات آتی بیشترین امتیاز را از تیم ایرانی دریافت کنند. اما این اظهارات متناقض و مذاکرات رسانه‌ای به جای مذاکرات در پشت درهای بسته، سبب شده است واکنش وزیر خارجه، سخنگوی وزارت خارجه برانگیخته شود و واکنش تند رهبر انقلاب نسبت به گزافه‌گویی‌های طرف غربی را به دنبال داشته باشد.

اظهارات جهت دار ترامپ در میانه مذاکرات

ترامپ که هفته گذشته به خاورمیانه سفر کرده بود، در اظهاراتی که بیشتر در راستای جلب نظر سعودی‌ها به نظر می‌رسید، بر خلاف روح مذاکرات جاری، علیه ایران موضع گیری کرد. ترامپ در نشست سرمایه‌گذاری عربستان سعودی و آمریکا در دفاع از سیاست‌های خصمانه خود علیه ملت ایران ادعا کرد: «تحریم‌های بی‌سابقه‌ای علیه ایران اعمال کردیم و مانع تأمین منابع گروه‌های تروریستی توسط ایران شدیم». 

او در ادامه مدعی شد: «دولت پیشین آمریکا در ازای هیچ، تحریم‌های خود علیه ایران را برداشت. ایران با رسیدن به میلیاردها دلار سرمایه، باعث هرج و مرج در جهان شد. آن‌ها هفتم اکتبر را تأمین مالی کردند، بزرگترین نیروی مخرب در خاورمیانه ایران است. ایران باعث خرابی و ویرانی در یمن، عراق، سوریه و لبنان و دیگر کشورهاست.» 

ترامپ در آن سخنرانی در ادامه سخنان غیرسازنده خود گفت: «درحالی که شما درحال ساخت آسمان خراش هستید، ساختمان‌های تهران درحال ویران شدن هستند. مدیریت اشتباه چندین‌ساله دولت ایران باعث شده تا این کشور با قطعی برق‌های چندساعته و روزانه روبرو شود.» 

مصاحبه‌های جهت دار روبیو

اما یکی دیگر از مقامات آمریکایی که در هفته اخیر تلاش کرد تا با مصاحبه‌های مختلف خود فشاری رسانه‌ای را بر تیم ایرانی وارد کند، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا بود. مارکو روبیو هفته گذشته در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس نیوز تلاش کرد تا با نوعی ایجاد نگرانی مصنوعی از طریق فشار رسانه‌ای، به هدف کشورش برای جلوگیری از حق غنی‌سازی در ایران برسد. او در این مصاحبه گفت: «آن‌ها در آستانه تسلیحات هسته‌ای هستند. اگر آن‌ها تصمیم به ساخت آن بگیرند، خیلی سریع خواهند توانست. اگر آن‌ها به میزان کافی اورانیوم ۶۰ درصد را ذخیره کنند، خیلی زود می‌توانند آن را به ۹۰ درصد تبدیل کرده و آن را تسلیحاتی کنند. این، خطری است که ما الان با آن روبرو هستیم. این یک وضعیت اضطراری است.» 

او همچنین مدعی شد: «آن‌ها تقریبا نزدیک هستند؛ خیلی نزدیک به یک سلاح هسته ای.» 

روبیو سپس به فاصله کوتاهی، مصاحبه‌ای دیگر با شبکه آمریکایی سی‌بی‌اس انجام داد و در مصاحبه دوم خود نیز تلاش کرد تا بار دیگر به اظهارات بی‌اساس خود وزن ببخشد. در مصاحبه روبیو با «مارگارت برنان»، مجری برنامه «رو در روی ملت» (Face the Nation) از شبکه سی‌بی‌اس، مجری از وی پرسید: «شما گفته‌اید که ایران در دیدگاه شما در آستانه هسته‌ای شدن است و ما در لحظات حساسی قرار داریم. آمریکا و ایران دوباره در حال گفت‌وگو هستند. آیا می‌توانید مشخص کنید که سیاست آمریکا در اینجا چیست؟ آیا خط نهایی این است که ایران نمی‌تواند هیچ مقدار اورانیومی را غنی‌سازی کند؟ حتی اگر در سطوح پایین و برای اهداف غیرنظامی باشد؟ آیا نیاز است آن‌ها این برنامه را به‌طور کامل برچینند؟ 

روبیو در پاسخ مارگارت برنان گفت: «خب، نگاه کنید؛ اگر بتوانید در هر سطحی غنی‌سازی کنید، شما اکنون به‌طور اساسی قادر هستید به‌سرعت تا سطوح تسلیحاتی نیز غنی‌سازی کنید. منظور من این است که این یک واقعیت اساسی است و هرکسی نیز آن را می‌داند و این مسأله، مشکل توافق اوباما (توافق برجام) نیز بود.» 

روبیو در ادامه افزود: «اما هدف نهایی اینجا ساده است. ایران هرگز نمی‌تواند یک سلاح هسته‌ای داشته باشد.» 

ادامه خط فکری روبیواز سوی ویتکاف

در ادامه خط فکری و شانتاژ رسانه‌ای که غرب تلاش داشت در هفته‌ای که گذشت علیه ایران بکار گیرد، این بار ویتکاف نیز وارد گود شد و در اظهاراتی، حق غنی‌سازی ایران را به کل زیر سؤال برد وعدم غنی‌سازی را خط قرمز آمریکا عنوان کرد! 

ویتکاف در گفت‌وگویی که روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت از شبکه آمریکایی ای‌بی‌سی پخش شد، گفت: «ما یک خط قرمز بسیار بسیار روشن داریم و آن غنی‌سازی است. ما حتی یک درصد از ظرفیت غنی‌سازی را هم نمی‌توانیم بپذیریم». 

نماینده ویژه ترامپ با این حال در ادامه افزود «ما پیشنهادی به ایرانی‌ها داده‌ایم که فکر می‌کنیم برخی از این مسائل را، بدون بی‌احترامی به آن‌ها، پوشش می‌دهد.» 

ویتکاف البته پیشتر هم گفته بود: گفته بود «ایران نباید برنامه غنی‌سازی هسته‌ای داشته باشد و توافق زمانی انجام خواهد شد که ایران تأسیسات غنی‌سازی هسته‌ای خود را نابود کند.» 

 

تأکید سخنگوی کاخ سفید بر اظهارات روبیو و ویتکاف

در همین حال، کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید به تازگی در سخنانی در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره موضع آمریکا در قبال ادامه غنی‌سازی اورانیوم از سوی ایران مدعی شد: «ما صد درصد به آن خط قرمز متعهد هستیم. وزیر روبیو و آقای ویتکاف صراحتاً اعلام کرده‌اند که این خط قرمز نه فقط برای افکار عمومی ما، بلکه در جریان مذاکراتی که نماینده ویژه با ایرانی‌ها داشته، نیز مطرح شده است. زمان دور بعدی مذاکرات را نمی‌دانم، ولی پیگیری می‌کنم و اطلاع خواهم داد.»

اظهاراتی که واکنش وزیر خارجه ایران را برانگیخت

اما در برابر زیاده خواهی مقامات آمریکایی و شانتاژ رسانه‌ای که آن‌ها بکار بستند، مقامات ایران نیز خاموش ننشستند. ساعتی بعد از اظهارات زیاده‌خواهانه ویتکاف، سید عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان در واکنش به این اظهارات گفت: «ویتکاف از واقعیت‌های مذاکراتی کاملاً به دور است و غنی‌سازی در ایران ادامه پیدا می‌کند.» 

وزیر خارجه ایران همچنین گفت: «آمریکایی‌ها اگر علاقه‌مند هستند اطمینان حاصل شود که سلاح هسته‌ای تولید نمی‌شود، ما برای این کار آمادگی داریم، اما اگر درخواست‌های غیرواقعی داشته باشند، طبیعی است که برآورده نمی‌شود.» 

پاسخ سخنگوی وزارت خارجه ایران به فشار رسانه‌ای غرب

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز در واکنش به فشار رسانه‌ای مقامات غربی گفت مواضع آمریکایی‌ها کار را برای هر روند مذاکراتی دشوار می‌کند. 

او گفت: «ما هر وقت که یک جلسه مذاکراتی داریم احساس می‌کنیم که پیشرفت‌هایی صورت گرفته و حداقل دیدگاه‌های یکدیگر را می‌فهمیم، اما متاسفانه همین که طرف‌های آمریکایی به واشنگتن می‌رسند، مواضع دیگری را بیان می‌کنند و این ایجادعدم قطعیت متعدد و مکرر کار را برای هر روند مذاکراتی دشوار و بیش از پیش این شک و شبهه را ایجاد می‌کند که آیا واقعا طرف مقابل اساساً در این روند مذاکراتی جدی است؟ این سوالی است که قاعدتاً طرف‌های آمریکایی باید به آن پاسخ دهند.» 

رهبر انقلاب: گمان نمی‌کنیم مذاکره با آمریکا به نتیجه‌ای برسد

اما پس از این اظهارات متناقض مقامات آمریکایی که به نوعی بدعهدی آن‌ها در میانه مذاکرات تلقی می‌شود، رهبر انقلاب در نخستین سالگرد شهید رئیسی و همراهانش گفت: گمان نمی‌کنیم مذاکره با آمریکا به نتیجه‌ای برسد. 

رهبر انقلاب با تذکر به طرف آمریکاییِ درباره مذاکرات غیرمستقیم، درباره پرهیز از یاوه‌گویی تأکید کردند: «این حرف آمریکایی‌ها که به ایران اجازه غنی‌سازی نمی‌دهیم، غلط زیادی است و در کشور کسی منتظر اجازه این و آن نیست و جمهوری اسلامی همان سیاست و روش خود را پیگیری خواهد شد.» 

همچنین در حاشیه سخنرانی رهبر انقلاب سید عباس عراقچی وزیر خارجه ایران در گفت‌وگوی با خبرنگار صداوسیما گفت: ماشاهد مواضع کاملاٌ غیر معقول و غیر منطقی آمریکایی‌ها و علنی کردن این مواضع هستیم که با پاسخ فوری ما مواجه شد. 

عراقچی همچنین گفت: بحث غنی‌سازی اصلا از نظر ما موضوع قابل مذاکره‌ای نیست، من پاسخ صریح را در چند روز گذشته داده‌ام، امروز هم مقام معظم رهبری تکلیف را کاملا مشخص کردند. 

این در حالی است که تخت‌روانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه هم پیش از صحبت‌های عراقچی در سخنانی اعلام کرده بود: اگر موضع آمریکایی‎ها غنی‎‌‌‌سازی صفر برای ایران باشد کار به جایی نخواهد رسید. 

او گفته بود: موضع ما درباره غنی‌سازی روشن است و بارها اعلام کردیم که غنی‎سازی یک دستاورد ملی برای ما است. 

حال اگرچه خبری که در برخی رسانه‌ها مطرح شده بود، مبنی بر اینکه مذاکرات متوقف شده، تکذیب شده است، اما مشخص نیست در صورتی که طرف غربی بخواهد همچنان بر مواضع غیرمعقولانه خود مبنی بر توقف غنی‌سازی در ایران پافشاری کند، مذاکرات به نتیجه‌ای برسد؛ مگر آنکه آمریکا برای خروج از بن بست، از اظهارات غیرواقع بینانه دست بردارد.

source

shakotardid.ir

توسط shakotardid.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *