Wp Header Logo 229.png

به گزارش قلم نیوز و به نقل از تجارت نیوز، بانک مرکزی که هر هفته با انتشار گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی، وضعیت بازار باز را تشریح می‌کند، در جدیدترین گزارش خود جزئیات دوازدهمین حراج بازار باز سال جاری، در تاریخ نهم تیرماه را منتشر کرد.

بررسی آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد در دومین حراج بازار باز، پس از آغاز جنگ ایران و اسرائیل، بار دیگر رقم سفارش‌های ارسالی بانک‌ها به منظور تامین نقدینگی موردنیازشان در سطح بالایی قرار داشت و بانک مرکزی نیز به منظور حمایت از شبکه بانکی در شرایط کنونی، تقریبا همه نیاز بانک‌ها را تامین کرد.

بازار باز 04.09 ak5109

بازار باز چیست؟

بازار باز یکی از ابزارهای سیاست‌گذاری پولی در اقتصاد است که در آن بانک مرکزی نقدینگی مورد نیاز بانک‌ها را تامین می‌کند. سازوکار این بازار به این شکل است که بانک‌ها با فروش اوراق در اختیار خود به بانک مرکزی، نقدینگی مورد نیاز را تامین و در سررسیدی که از قبل تعیین می‌شود، اوراق فروخته‌شده را با نرخ سود مشخصی از بانک مرکزی بازخرید می‌کنند و بدهی خود را به این بانک می‌پردازند. به عملیات انجام‌شده، توافق بازخرید یا ریپو گفته می‌‌شود.

مدت توافق بازخرید به 14 روز افزایش یافت

دوازدهمین حراج بازار باز سال جاری، در تاریخ نهم تیرماه برگزار شد و 20 بانک و موسسه اعتباری غیربانکی، به منظور تامین وجوه نقد موردنیاز خود، دست به دامن منابع بانک مرکزی شدند. حداقل نرخ توافق بازخرید نیز همچون حراج‌های گذشته، در سطح 23 درصد باقی ماند

در حالی که تا پیش از جنگ ایران و اسرائیل، مدت توافق بازخرید به طور معمول هفت روزه تعیین می‌شد، در نخستین حراج پس از آغاز جنگ، این سررسید به 15 روز افزایش یافت و در حراج دوازدهم بازار باز نیز سررسید 14 روزه برای استقراض بانک‌ها تعیین شد. به نظر می‌رسد که بانک مرکزی به منظور حمایت از شبکه بانکی در شرایط پس از جنگ، این سررسید را افزایش داده تا فشار بازپرداخت وام‌های دریافتی بر دوش بانک‌ها کاهش یابد.

ثبت 390 هزار میلیارد تومان سفارش ریپو در بازار باز

در آخرین حراج بازار باز که در روز نهم تیرماه برگزار شد، بانک‌ها بیش از 390 هزار میلیارد تومان سفارش به بانک مرکزی ارسال کردند.

با وجود اینکه رقم سفارش بانک‌ها نسبت به حراج قبلی بازار باز که در دومین روز جنگ ایران و اسرائیل برگزار شد، کاهشی 12 هزار میلیارد تومانی را تجربه کرد، اما این مبلغ همچنان یکی از بالاترین ارقام ارسال سفارش در تاریخ عملیات بازار باز محسوب می‌شود.

بانک مرکزی چقدر به بانک‌ها قرض داد؟

بانک مرکزی در واکنش به افزایش نیاز بانک‌ها به نقدینگی، در حراج روز 25 خردادماه، برای نخستین بار بیش از 400 هزار میلیارد تومان در بازار باز تزریق کردو در حراج روز نهم تیرماه نیز رقم ریپوی پذیرفته شده توسط بانک مرکزی به 389 هزار و 700 میلیارد تومان رسید تا تقریبا همه سفارش‌های بانک‌ها، به تایید بانک مرکزی برسند.

این در حالیست که در همین هفته 405 هزار میلیارد تومان از ارزش توافق بازخرید شده و اعتبارگیری قاعده‌مند در بازار بین بانکی تسویه شد و بانک‌ها این مبلغ را به بانک مرکزی بازگردادند. با این وجود، بانک‌ها همچنان موظفند که در هفته‌های آتی رقم 389.7 هزار میلیارد تومان ریپوی سررسید نشده را تسویه کنند.

source

shakotardid.ir

توسط shakotardid.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *